Obiđite brod koji je srpska vojska zarobila 1918: U Beogradu obeležen početak Prvog svetskog rata

U utorak 28. jula 1914. godine, poslat je telegram iz Beča tačno u 11 časova i 10 minuta, kojim je Austrougarska objavila rat Kraljevini Srbiji

Autor: Una Đuričić
28.07.2024. 20:30
  • Podeli:

Prošlo je tačno 110 godina od napada Austrougarske na Srbiju i početka Prvog svetskog rata. Godišnjicu su obeležili ministarstvo odbrane i ministarstvo informisanja i telekomunikacija, ispred rečnog monitora "Sava", jednog od retkih svedoka Velikog rata.

U utorak 28. jula 1914. godine, poslat je telegram iz Beča tačno u 11 časova i 10 minuta, kojim je Austrougarska objavila rat Kraljevini Srbiji. Nedugo zatim, usledio je i prvi oružani sukob.

"Na ovim prostorima ovde gde se mi nalazimo, u noći između 28. i 29. jula 1914 godine pale su prve žrtve u prvom svetskom ratu. Sa naše strane to je bio Dušan Đonović, 16-ogodišnji učenik trgovačke škole. Sa Mađarske strane, to je bio mađarski vojnik, obojica počivaju u Beogradu. Stoga ovaj prostor za nas ima ogromnu simboličku vrednost i ogroman simbolički značaj", rekao je Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija.

Beograd, grad u kom je počeo, i završio se prvi svetski rat potpisivanjem poslednjeg primirja između vojske Kraljevine Srbije i vojske Ugarske kraljevine. Upravo se u prestonici, na reci Savi nalazi i jedan od retkih svedoka Velikog rata, austrougarski rečni monitor "Bodrog".

"Prvobitnu posadu činilo je 77 ljudi. Brod je raspolagao moćnim artiljerijskim naoružanjem. Topovima kalibra 120 milimetara, brodskom haubicom istog kalibra kao i mitraljezima. Bodrog je tih dana 1914. godine, ploveći Dunavom, bombardovao Beograd, a kasnije i druge podunavske gradove i varošice u Srbiji", istakao je Bojan Vićentić, kustos Vojnog muzeja.

Austrougarski "Bodrog" zarobljen je 1918. kao ratni plen od strane srpske vojske, zbog čega je u drugom svetskom ratu bio u redovnom sastavu rečne flotile vojske Srbije pod novim imenom "Sava". 2005. godine proglašen je za kulturno dobro Republike Srbije, a danas predstavlja deo zbirke eksterijera Vojnog muzeja i jedan je od retkih sačuvanih monitora na svetu.

Svako ko želi da obiđe rečni monitor "Sava" može to da uradi od 10 do 17 časova, svakog dana u nedelji osim ponedeljka. Cena karte će iznositi 350 dinara, a uz pomoć vojne karte možete besplatno da obiđete vojni muzej na Kalemegdanu, i obrnuto, ukoliko kupite kartu za vojni muzej, možete da obiđete upravo ovaj rečni monitor Sava iz Prvog svetskog rata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()