Objavljeno novo istraživanje o položaju žena u svetu: Danska idealna, a gde se na listi nalazi Srbija?

Među zemljama bivše Jugoslavije Hrvatska je najbolje rangirana

29.10.2023. 13:14
  • Podeli:
shutterstock_1863097447 žene, silueta, devojke-653e4c733cadd.webp Foto: Shutterstock

Institut za žene, mir i bezbednost Univerziteta u Džordžtaunu i Institut za istraživanje mira u Oslu objavili su rezultate ovogodišnjeg istraživanja o položaju žena u svetu, obuhvativši 177 zemalja, među kojima je Srbija zauzela 32. mesto.

Većina visoko rangiranih zemalja nalazi se u Evropi, ali postoje značajne varijacije od regiona do regiona. Očekivano, tamo gde je položaj žena bolji, vlada i veća stabilnost i prosperitet. Međutim, istraživači upozoravaju da "višeslojna kriza podriva status žena i preti da unazadi decenije progresa" navodeći autoritarnost, masovna raseljavanja, razorne oružane konflikte i trajne posledice pandemije kovida kao najveće pretnje.

Oni su u obzir uzeli 13 indikatora položaja žena - od zakona o obrazovanju i zapošljavanju do percepcije bezbednosti i rasprostranjenosti rodno zasnovanog nasilja.

Na vrhu liste je Danska, sa skorom 0,932, a zatim Švajcarska, Švedska, Finska, Island i Luksemburg. Položaj žena je najlošiji u Avganistanu, Jemenu i Centralnoafričkoj Republici.

Najlošije ocenjena evropska zemlja je Ukrajina, na 117. mestu, zbog posebno niskog bezbednosnog rezultata u poređenju s drugim evropskim državama, a posle Ukrajine, najlošije rangirane zemlja je Azerbejdžan.

Posmatrajući evropske regione, najbolji položaj žene imaju u Skandinaviji, zatim Centralnoj Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Slede južna Evropa, istočna Evropa, Balkan i Kavkaz.

Među zemljama bivše Jugoslavije Hrvatska je najbolje rangirana (19. u Evropi, a 25. u svetu), a slede Srbija (25. u Evropi, 32. u svetu), Slovenija (29. u Evropi, 36. u svetu), Crna Gora (31. u Evropi, 41. u svetu), Severna Makedonija (33. u Evropi, 44. u svetu) i Bosna i Hercegovina (37. u Evropi, 55. u svetu). 
 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()