Održana onlajn radionica za trudnice: Podrška dojenju od esencijalne važnosti

Svetska nedelja dojenja osim što širi svest o značaju i prednostima dojenja, obezbeđuje i podršku

Autor: Lena Sladojević
03.08.2024. 20:00
  • Podeli:

Širom sveta obeležava se Svetska nedelja dojenja od 1. do 7. avgusta. Procenat žena u Srbiji koje doje do 2022. godine bio je samo 12 odsto, ali posle usvajanja Nacionalne strategije koja se bavi podrškom dojenju, taj broj je porastao na 30 odsto.

Svetska nedelja dojenja osim što širi svest o značaju i prednostima dojenja, obezbeđuje i podršku kako bi se unapredilo zdravlje majke i bebe.

Danas je tim povodom održana radionica na kojoj je više stotina trudnica, uživo, ali i putem onlajn platforme, moglo da čuje sve savete u vezi dojenja.

„Već kad počnu da razmišljaju o trudnoći da se to podrazumeva kao najbolji način hranjenja, kako za majku tako i za bebu. Jedan sjajan profesor je nama govorio da deca kada posmatraju u okolini žene koje doje da na taj način stvaraju sliku kasnije u budućnosti da je dojenje potpuno normalno i prirodno. Mi sada živimo u takvom društvu da se dojenje ne viđa svakodnevno i želimo da postignemo, svim ovim akcijama, da ohrabrimo dojenje, da mogu i  smeju i treba da doje svoju decu na svakom mestu“, objašnjava Jelena Vasojević iz telefonskog savetovališta „Halo beba“.

Iz tog razloga su pokrenuli i telefonsku liniju u savetovalištu "Halo beba" pri Gradskom zavodu za javno zdravlje. Tako već 24 godine pomažu mamama da prevaziđu sve probleme u vezi sa dojenjem.

„Kada se žena porodi, ti neki izazovi i problemi, u vezi dojenja nekako isplivaju i onda nam mame odustaju i na najmanjim preprekama, zapušen mlečni kanal, bolne bradavice, ali to su sve stvari koje se mogu prevazići. Važno je da se žene informišu, da skupljaju znanje“, kaže Vasojević.

Iz tog razloga i organizuju brojne edukacije koje prate, ne samo žene iz Srbije već i dijaspore. Edukaciju je prošlo više od 11.000 mama.

„Da sve one žene koje zaista i mogu, da doje. Da taj procenat preko 90 odsto nas, osim ako ne postoji neki medicinski razlog da vi ne možete da dojite, ali u principu svi mogu. Zahvaljujući našim sponzorima zaista omogućavamo da to bude besplatno već dugi niz godina i trudnice će naučiti tehnike i načine dojenja. Kako da znaju da je beba sita, kad je beba gladna, šta mogu da urade već u porodilištu“, ističe Aleksandra Bogdanović sa „Dečjeg sajta“.

Najveća prednost dojenja je kako kažu, to što se uspostavlja neraskidiva emocionalna veza sa detetom. No, istraživanja pokazuju da više od 30 odsto majki nikada nije dojilo u javnosti, jer ih je sramota i jer se plaše reakcija okoline.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()