Osobe s invaliditetom i dalje teško nalaze stalan posao

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje oko 11 hiljada osoba sa invaliditetom traži posao

Autor: Una Đuričić
10.04.2024. 21:32
  • Podeli:

Osobama sa invaliditetom čak sam izlazak iz kuće predstavlja izazov. Većina puteva, prilaza i ustanova nisu za njih prilagođena. Najčešće nisu u mogućnosti da glasaju i uglavnom rade privremene, kratkoročne poslove. 

Razgovarali smo sa Teodorom Palinkaš koja ima 23 godine, a vid je izgubila sa 12. Završila je fakultet i aktivno traži posao.

„Tokom svog odrastanja, uvek sam nastojala da kada dođe taj trenutak, kada budemo počeli da radimo, da to bude onako nešto posebno u šta ću uplivati koliki god da je izazov“, kaže nam Teodora. 

U potrazi za prvim stalnim poslom, Teodora je iskoristila svaku priliku koja joj se pružila. 

Honorarno je radila sinhronizacije i prevod za crtane filmove. Kako ističe, ključna je volja ljudi da se prilagode osobama za invaliditetom. 

„Ukoliko ste vi jedna mlada osoba koja se u društvu suočava sa velikim brojem barijera, od momenta kada izađe iz kuće nema pristup da kažemo mnogim institucijama, ne može tek tako da ode od tačke A do tačke B, možda se nije školovao za onu profesiju koju želi, jer možda ta škola nije bila pristupačna. Onda vam je važno da kada pročitate jedan oglas, nekako ima signal u tom oglasu da je poslodavac voljan da uradi potrebna prilagođavanja“, objašnjava programska direktora 
Foruma mladih sa invaliditetom Slađana Lević. 

Mnogi poslodavci ipak ne žele da ih zaposle zbog straha da  posao neće moći da odrade. Projekat "Posao po meri" koju je organizovao Forum mladih sa invaliditetom dokazao je suprotno.

„Imali smo stvarno iskustvo da su kolege nakon završenih praksi, čak bili zainteresovani za nastavak saradnje sa praktikantima“,kaže samostalni specijalista za upravljanje talentima Addiko banke Nevena Antić. 


Potencijal radne prakse je veliki. Poslodavci rade na tome ne samo da uključe osobe sa invaliditetom u njihovu kompaniju već da zajedno sa njima učestvuju  u pravljenju novih, smislenih radnih mesta, baš za njih. 

„Nadamo se da će kompanije koje su imale pozitivno iskustvo sa praksom, ali još nemaju ponudu stalnog posla za ljude sa invaliditetom, moći to da im ponude. Posebno mladima kojima je potrebna praksa i stalan posao kako bi u potpunosti doprineli inkluzivnom prosperitetnom srpskom društvu“, ističe direktorka misije "Američka agencija za međunarodni razvoj" (USAID) Bruk Ajšam. 

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje oko 11 hiljada osoba sa invaliditetom traži posao. I dalje postoje izazovi i prepreke koje otežavaju njihovo uspešno uključivanje. Pored nepovoljne obrazovne strukture i manjka jednakih prilika za sve, najveći problem i dalje predstavlja nedostatak šanse.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()