Posle trovanja meštana Besnog Foka arsenom iz vode: UNA pita - koje su posledice i šta može da bude uzrok?

Meštani naselja Besni Fok, trenutno ne mogu vodu iz česme ni da piju, ni da koriste za pranje sudova ili veša

Autor: Lena Sladojević
22.06.2024. 18:50
  • Podeli:

Meštani naselja Besni Fok, beogradske opštine Palilula, već nekoliko nedelja imaju problem sa vodom, zbog čega je nekoliko ljudi završilo u bolnici. Na osnovu informacija nadležnih, u vodi se pojavio teški metal arsen. 

Proveravali smo - koliko je opasna povećana koncetracija arsena u vodi i šta može da bude uzrok, a šta posledica?

Meštani naselja Besni Fok, trenutno ne mogu vodu iz česme ni da piju, ni da koriste za pranje sudova ili veša. Arsen teški metal - na mnogobrojne načine može da završi u vodovodu.

"Arsena ima dosta u pesticidima, od sagorevanja uglja, potencijalno od proizvodnje nafte, iskopavanje nafte, tako da to su sve mogućnosti zašto arsen može da dođe, ali opet kažem najveća verovatnoća je da dođe prirodno iz zemljine kore", kaže za UNU doc. dr Nikola Konjik sa Fizičkog fakulteta.

Voda sa povišenim arsenom nema drugačiji miris, ni boju, pa ne može tako lako da se uoči da nešto nije u redu. Sve dok ne dođe do prvih simptoma trovanja.

"Kod trovanja prvi simptomi su glavobolja, izbeljeni nokti, povraćanje, metalni ukus u ustima, zadah koji miriše na beli luk, to je prepoznatljivo. Takođe može doći i do bolova u stomaku, dijareja, a kasnije i do gubitka kose. Kod tih akutnih trovanja, deluje svakako i na kožni sistem", kaže redovni profesor Fakulteta za fizičku hemiju Biljana Šljukić Paunković.

Da je u vodi povećana koncetracija arsena, obaveštenje je kasno stiglo, pa su se mnogi i otrovali vodom, a najviše deca i stari. Trenutno je u njihovoj vodi devetnaest puta više mikograma arsena u litru, od dozvoljene količine. Zato smo i pitali da li i na koje načine može da se ukloni arsen iz vode?

"Prva mera bi bila oksidacija vode u kojoj se nalazi arsen što znači prevođenje arsena iz toksičnog u manje toksični oblik, ali taj arsen i dalje ostaje prisutan u vodi, pa se mogu uvesti dodatne mere kao što je apsorpcija. Tu bi posebno istakla s obzirom da na Fakultetu za fizičku hemiju aktivnosti projekta koji finansira Fond za nauku Republike Srbije, deo tih aktivnosti je posvećen prenosivim senzorima za brizu i efikasnu detekciju arsena", dodaje Šljukić Paunković.

"Može da se odstrani najčešće hemijskim putem, a to je naravno jako komplikovano i jako skupo", zaključuje Konjik.

Kako smo mogli da čujemo od naših sagovornika prostori Vojvodine, istočne Hrvatske i Južne Mađarske imaju problema sa arsenom u vodi.

Pokušali smo da dođemo do odgovora do kada će meštani naselja Besni Fok imati ove probleme, ali od Beogradskog vodovoda nismo uspeli da dobijemo odgovor, dok se kompanija "Al Dahra" oglasila saopštenjem, koje prenosimo u celosti:

"Kompanija Al Dahra odbacuje neutemeljene navode da je odgovorna za vodosnabdevanje naselja Besni Fok i izražava žaljenje zbog situacije u kojoj su se našli meštani ovog palilulskog naselja, u vezi snabdevanja pijaćom vodom."

U međuvremenu, meštani i dalje nemaju zdravu vodu i nadaju se brzom rešenju ovog problema. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()