Problem maloletničkog nasilja: Da li je spuštanje granice krivične odgovornosti rešenje?

Drakonskim kaznama se ne rešava uzrok problema, već se samo sanira posledica, složni su stručnjaci koji ističu da je preventiva ključna

Autor: Bojana Petrušijević
17.05.2023. 19:15
  • Podeli:

Tragedije koje su zadesile Srbiju u prethodne dve sedmice navele su na preispitivanja, ali i na traženje odgovornih.

Granica krivične odgovornosti za maloletnike u Srbiji je 14 godina, a iako je u prvim reakcijama na masovno ubistvo predloženo da se ta granica spusti, stručnjaci nagoveštavaju da bi takve korekcije krivičnog zakonika imale minimalan efekat.

Najnižu starosnu granicu za krivičnu odgovornost dece ima američka država Severna Karolina – samo šest godina. U Velikoj Britaniji ta granica je 10, dok je u Holandiji 12 godina.

Prema Konvenciji o pravima deteta koju je potpisala i Srbija, propisana je granica od 14 godina, uz obrazloženje da deca mlađeg uzrasta retko mogu da razumeju uticaj svojih postupaka.

"To spuštanje krivične odgovornosti, po nekom mom mišljenju, a na osnovu analiza i brojnih istraživanja, neće dati efekte. Ukoliko dođe do spuštanja granice krivične odgovornosti, trebalo bi intervenisati nekim drugim merama. Takođe, roditelji bi trebalo da budu ti koji su odgovorni, ali i oni koji će da rade na jačanju odgovornosti svoje dece", smatra doktor Jelana Kostić sa Instituta za uporedno pravo.

Sličnog stava su i psihijatri. Iako deluju brže i pametnije nego deca od pre tridesetak godina, oni zapravo nisu mnogo zreliji od generacija pre njih.

"To što imamo danas u toku dana više informacija nego što smo ih imali pre 100 godina za godinu dana, ne čini nas socijalno kompetentnijima, niti čini našu decu zrelijom. Oni jesu informisaniji, možda su u nečemu brži, ali ih to ne čini zrelijim u smislu neke socio-emocionalne kompetence", objašnjava psihijatar Nevena Čalovska Hercog.

Psihijatri nagoveštavaju i da je granica od 14 godina za krivičnu odgovornost uzeta na osnovu prosečnog ponašanja dece. Takve norme, u stvari, predstavljaju konvencije. To je rad tima, interdisciplinarnih stručnjaka, pozvanih da razmatraju različite aspekte. Pa su došli do tog broja.

Međutim, ne treba zaboraviti da se zaista svi razlikujemo. Da individualizovan pristup ima smisla u razumevanju pojedinačnog slučaja.

Potencijalno spuštanje granice za krivičnu odgovornost na 12 ili 13 godina je samo jedna mera koja će uticati na odgovornost maloletnika, ali nije dovoljna, nagoveštavaju pravnici.

Kod nas je primetno da postoji veoma mali broj službi zaduženih za psihološku pomoć u školama. Odnosno, psihološke službe nisu popunjne u zaista adekvatnom kapacitetu, pomoć maloletnicima nije na adekvatnom nivou. To, takođe, predstavlja neke mere na kojima bi trebalo delovati.

Za promene i smanjenje vršnjačkog nasilja ili kriminaliteta kod maloletnika važna je preventiva, koja podrazumeva dobru saradnju roditelja i škole, ali i zdrave porodične odnose, zaključuju sagovornici, jer se drakonskim kaznama ne rešava uzrok problema, već samo posledica.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()