Razmatra se produžavanje popisa stanovništva: Šta treba da uradite ukoliko niste popisani

Popis bi trebalo da bude produžen najduže do sedam dana u većim gradovima

31.10.2022. 09:50
  • Podeli:
Beograd_ulica_ljudi_FotoProfimedia-1664379355212.webp Foto: Profimedia

Iako rok za završetak popisa stanovništva ističe danas 31. oktobra on će ipak biti produžen. Republički zavod za statistiku najavio mogućnost produžetka popisa u trajanju od jednog do sedam dana kako bi se svi stanovnici popisali.

Odluka bi trebalo da bude donesena dana, ali po svoj prilici popis će se nastaviti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu jer još uvek nisu svi stanovnici popisani.

I 2011. godine se desila slična situacija te je tada popis stanovništva produžen za pet dana.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević, izjavila je danas je u Srbiji, zaključno sa 30. oktobrom, popisano oko 6.300.000 građana, oko 3.450.000 stanova i oko 2.400.000. domaćinstava.

Lakčević je i rekla da se trenutno analizira situacija na terenu i da ja u većini jedinica lokalne samouprave popis završen ili će biti završen tokom dana. Ona je navela da je bilo građana koji su odbijali ili odbili da budu popisani ali da su posle izlaska na teren instruktora ili popisne komisije ipak pristali da budu popisani.

Šta da uradite ako niste popisani

Na pitanje šta bi trebalo da urade građani koji hoće da se popišu, ali su ostali nepopisani do danas, Lakičević je rekla da građan treba da pozovu Infocentar.

"Informacija od jutros je da imamo skoro 300.000 poziva infocentru, dnevno bude 25.000, pa čak i 30.000 poziva i neretko se dešava da građani zovu, ali ne mogu da dođu do operatera kol centra. Jedna od ideja koju ćemo danas saopštiti jeste da za sve te građane u popisnim komisijama organizujemo dežurstva i da će oni biti informisani kako i koga da pozovu , brojeve telefona i da se putem telefona popisu, dežurni popisivač biće u popisnim kosmisjama i obaviće svoju dužnost", rekla je Lakčević.

Ona je navela da se ovo se odnosi na građane koji nisu stigli da se popišu za vreme planiranog roka za popis, kada je popisivač već zatvorio listu.

"Može da se desi da je neko došao iz inostranstva posle mesec dana i mi moramo da omogućimo i tim ljudima da budu popisani", kazala je Lakičević.

Prijavu Republički zavod za statistiku onima koji odbijaju da budu popisani šalje tek nakon što tri puta odbiju popisivanje.

Kako su građani Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u obavezi da učestvuju na popisu i da daju potpune i tačne odgovore na pitanja popisivača, postoji mogućnost da se kazne ukoliko odbiju da učestvuju u popisu. Predviđene kazne se kreću od 20.000 do 50.000 dinara.

Iako građani imaju obavezu da se odazovu popisu nisu dužni da se izjasne po svim pitanjima iz popisa te tako ne moraju da odgovaraju na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Podsetimo, popis stanovništva u Srbiji je počeo 1. oktobra, predviđeno je da završi danas, a na popisu građanima se postavlja 69 pitanja, od kojih na 66 su obavezi da na njih odgovore.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()