Roditelji za UNU o novčanoj pomoći države: Šta sve može da se kupi deci za 10.000 dinara?

Početak školske godine jedan je od najstresnijih perioda za roditelje, ali i za njihov novčanik...

Autor: Tijana Škodrić
21.08.2023. 19:55
  • Podeli:

Za jednokratnu pomoć države u iznosu od 10.000 dinara, do danas je registrovano gotovo 282.000 prijava roditelja za više od 470.000 dece.

Svako dete do šesnaest godina, koje je državljanin Srbije, ima pravo na pomoć, ali šta roditelji mogu da urade sa tim novcem i koliko im on zapravo pomaže?

Početak školske godine jedan je od najstresnijih perioda za roditelje, ali i za njihov novčanik. Za građane koji su se prijavili za pomoć države, novac će biti uplaćen u periodu od 25. septembra do 1. oktobra.

Koliko će to olakšati roditeljima?

"Može da se kaže da je to fina podrška, ali nije baš realna", smatra naša sagovornica Jelena Sabovljević, majka trinaestogodišnjeg deteta. Smatra da bi realna pomoć roditeljima bila iznos minimalca.

"Mislim da to neće biti potpuno da se pokriju svi mogu troškovi, počev od sveski, pernica... A što je stariji razred dete, verovatno će neke dodatne stvari morati da se ubace", kaže za UNU otac desetogodišnje devojčice Davor Sopić.

Naši sagovornici naglašavaju da je svaka pomoć roditeljima dobrodošla, da je 10.000 iznos koji će olakšati, ali ne i potpuno pokriti troškove.

"Deset hiljada dosta pomogne u smislu da mogu da kupe novi par patika, da obnove garderobu, s obzirom na to da će, bar što se dece u Beogradu tiče, dobiti knjige za školu. Neko će onda da kupi sveske, novi ranac", kaže Sabovljević.

Prijava za jednokratnu novčanu pomoć države se obavlja elektronski na adresi: idp.trezor.gov.rs.

Ukoliko prijavu podnosi staratelj, potrebna je i digitalizovana kopija pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sami obavljaju roditeljsko pravo.

Taj korak je moguć nakon što se prijave pomoću JMBG-a i broja lične karte. Zatim, kada se proverava status prijave, daje se mogućnost da se priloži dokument. A to je moguće uraditi za svega nekoliko minuta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()