Srpski istraživač pronašao dokaz u Vatikanu: Sveta stolica znala za zločine NDH nad Srbima i ustaške logore

Papa Pije Dvanaesti, odnosno rimski papa koji je stolovao u periodu Drugog svetskog rata na stolici Svetog Petra, znao je i za genocid počinjen nad Srbima.

19.09.2023. 12:40
  • Podeli:
Vatikan_Rim_Foto Pixabay-646dcce7919da.webp Foto: Pixabay

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je danas da je stipendista Muzeja žrtava genocida i istraživač u Vatikanu, Vid Erceg, došao do dokumenata koji govore o tome da je Rimska kurija, odnosno Sveta stolica, bila upoznata sa zločinima genocida koje je Nezavisna država Hrvatska (NDH) vršila nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Stepinac bio deteljano upoznat sa zločinima

Ristić za Tanjug kaže da dokument do kojeg je Erceg došao pokazuje da je kardinal Alojzije Stepinac, tada nadbiskup, detaljno bio upoznat sa onim što se dešava, da je od početka do kraja podržavao NDH i da se nikada nije odlučno suprotstavio i osudio zločine počinjene nad Srbima, Jevrejima i Romima. 

"On je sa svoje strane vršio jednu kontinuiranu akciju ka Rimskoj kuriji, kako bi rimski papa priznao NDH kao međunarodnu priznatu državu, što se nije desilo tokom Drugog svetskog rata, i što je njega posebno frustriralo", rekao je Ristić.

On kaže da se otkrićem pisma koje je nađeno u Arhivi Vatikana u Rimu, a koje pokazuje da je papa Pije Dvanaesti znao još 1942. godine detalje o pokušaju nacista u Nemačkoj da istrebe Jevreje u holokaustu, ništa novo nije pokazalo, već da je to podatak koji je nauci odavno poznat. 

Napominje da istorijska nauka zna da je papa Pije Dvanaesti, odnosno rimski papa koji je stolovao u periodu Drugog svetskog rata na stolici Svetog Petra, znao i za genocid počinjen nad Srbima.

"U kojoj meri je to znao, u kom obimu, koliko detaljno, precizno, kontinuirano, to je sada posao na nama istoričarima da dokažemo ili opovrgnemo. Sve ide u tom pravcu da će takvih dokaza biti sve više i više. Muzej žrtava genocida takođe na tome radi. Naša javnost ne zna da mi već dve godine imamo našeg istraživača u apostolskom arhivu koji istražuje tu građu, posebno građu koja se odnosi na genocid počinjen nad Srbima na teritoriji NDH", naveo je Ristić.

Prema njegovim rečima, deo građe koji je već publikovan govori o izveštajima koje je takozvani apostolski stalni izaslanik u Zagrebu pape Pija Dvanaestog slao državnom sekretarijatu Svete Stolice, samim tim i papi, o situaciji u NDH, uključujući i zločine počinjene nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Sveštenici upozoravali na genocid nad Jevrejima u Nemačkoj

Ristić kaže da pismo iz 1942. godine koje je u arhivi našao arhivista i istraživač pri Svetoj stolici, Đovani Koko, a koje je napisao otac Loter Kenih, jezuita koji je bio u antinacističkom otporu u Nemačkoj, i koje je upućeno papinom ličnom sekretaru u Vatikanu, ocu Robertu Lajberu, u kom je Kenih poručio Lajberu da su izvori potvrdili da je dnevno 6.000 Poljaka i Jevreja ubijano u "SS pećima" u logoru Belzec, samo dopunjuje saznanja i da dokumenata poput tog ima na stotine.

"Kada govorimo o ovim temama, moramo da budemo vrlo delikatni i vrlo odgovorni. Retko kada se u nauci desi dokument koji preokrene tok nauke i u toj meri doprinese obogaćivanju i objektivizaciji naših saznanja. Ovaj dokument jeste dragocen, on ne menja ništa u našem pogledu na Pija Dvanaestog, on samo predstavlja još jedan u nizu dokumenata koji nedvosmisleno dokazuje da je papa bio upoznat u dovoljnoj meri sa onim što se dešava na teritoriji Evrope u Drugom svetskom ratu, a pre svega sa stradanjem civiljnog stanovništva u logorima smrti i bojnim stratištima širom Evrope", naveo je Ristić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()