Srpski učenici ispod proseka na PISA testiranju: UNA pita - da li je vreme za reviziju obrazovanja?

Da li je konačno vreme da "bubanje" zamenimo praksom?

Autor: Emilija Pešić
06.12.2023. 20:00
  • Podeli:

Najnoviji rezultati PISA testiranja pokazuju da su učenici iz Srbije i dalje ispod proseka u matematičkoj, čitalačkoj i naučnoj pismenosti, s obzirom na to postavlja se pitanje - da li je konačno vreme da "bubanje" zamenimo praksom? 

Više od 6.400 učenika iz 183 škole u Srbiji učestvovalo je u PISA testu. Rezultati pokazuju da se učenici iz Srbije nalaze ispod proseka u poređenju sa njihovim vršnjacima iz drugih zemalja. Veliki broj đaka ne zna da primeni stečeno znanje - gradivo se uči napamet, a kada se izađe iz škole nije poznata ni  materija, ni kako se primenjuje u praksi. Da li je vreme za reviziju obrazovanja?

"Ima mnogo kolega koji su i posle više godina rada u školi malo promenili pristup, malo su više fokusirani na praktičnu primenu znannja, malo su izašli iz suve teorije, iz reproduktivnog učenja i takvih zahteva prema učenciima, sa druge strane ima mladih kolega koji u startu počinju da rade malo drugačije i modernije i jednostavno to je dugotrajni proces", kaže Ana Dimitrijević ispred 'Foruma beogradskih gimnazija'.

Reproduktivno sticanje znanja ili "bubanje" je najniži nivo učenja koji  stvara generacije funkcionalno nepismenih građana. 

Deo odgovornosti snose i učenici, objašnjava Ana Dimitrijević, koji su naviknuti na takvu praksu, jer sistem godinama nije promenjen.

"Odgovornost nije samo na profesoru, nastavniku i učeniku nego na čitavom sistemu koji je putistio jako duboko korenje i to sad mora biti dugotrajan proces, ne možete vi preko noći da počnete da radite drugačije nego prošle godine, to ide postepeno dok ne postane nekakav standard", ističe Dimitrijević.

Praksa je jedna od ključnih razlika između srpskog i zapadnog obrazovnog sistema. Dok se napolju insistira na stažiranju, u Srbiji upravo taj nedostatak ometa učenika u postizanju dobrih rezultata.

Nema sumnje, deca iz školskih ustanova moraju da izlaze obrazovana, ali to obrazovanje treba da im služi u praktičnom životu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()