Šta kažu stručnjaci o kraju školske godine: Za roditelje cirkus, za psihologe briga

Forum beogradskih gimnazija pozvao je Vladu Srbije da preispita odluku o završetku nastavne godine

Autor: Bojana Petrušijević
02.06.2023. 19:37
  • Podeli:

Školska godina završava se 6. juna. Zbog tragedija koje su pogodile čitavo društvo, Vlada je donela odluku da se vannastavne aktivnosti, dodatni i dopunski časovi mogu odvijati do 20. juna, za sve učenike koji to žele. 

Međutim, ova odluka naišla je na neodobravanje mnogih prosvetnih radnika jer je odluka, ističu oni, ishitrena i bez objašnjenja, kasno najavljena.

Pucnji u Ribnikaru promenili su i školstvo i Srbiju. A u Ribnikar je stigao i tim stručnjaka iz Norveške, koji će pomoći u prevazilaženju trauma, kao i u izgradnji Memorijalnog centra. Ipak, neke aktivonsti sa učenicima neće prestati ni posle 6. juna.

"Zapravo to su samo smernice i svaka škola treba da donese svoj plan. Oni će imati neke časove koji će biti posvećeni prelasku gradiva koje je ostalo, u nekom formatu lakšem, radionice o empatiji, zajedništvu", ističe članica Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Jelena Radulović. 

A u svim školama će od 7. do 20. juna biti organizovane dopunska, dodatna i nastava u prirodi. O predlogu zaključne ocene, učenici bi trebalo da budu obavešteni do 6. juna, a iz Ministarstva prosvete sugerišu da deci treba obezbediti termine za popravljanje ocena.

"Ono što su roditelji okarakterisali kao opšti stav jeste da je ovo jedan cirkus, prosvetni radnici primećuju da se pre završava školska godina nego rijalitiji u Srbiji. I učenici i prosvetni radnici su stava da nisu spremni da je ovo trebalo mnogo rano najaviti, jer najaviti u petak - za utorak. To je više nego neozbiljno", objašnjava Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

I ovo nije prvi put da letnji raspust počne u proleće. Školska godina se ranije završavala i zbog pandemije, ali i zbog bombardovanja 1999. godine, međutim, mnogi psiholozi smatraju da završetak godine nije dobro rešenje za decu jer mnogi neće imati adekvatnu psihološku podršku, jer roditelji rade. A uz to, većina dece još uvek nije shvatila razmeru tragedije 3. maja.    

"Nažalost nisam optimista po pitanju donošenja takve jedne odluke, čini mi se da je ona doneta ad hok. Ono što je negde bojazan jeste da bi sve ovo moglo da destabilizuje psihički sve one koji su bili pogođeni ovakvom odlukom. Mnogi još uvek se nisu vratili u svoju svakodnevnicu i rutinu, a preseca ih jedna ovakva nenadana, neočekivana odluka", kaže psiholog Jelena Vukičević. 

Forum beogradskih gimnazija pozvao je Vladu Srbije da preispita odluku o završetku nastavne godine kako bi se učenici i profesori adekvatno pripremili. 

Ekskurzije i izleti biće organizovanii kako je dogovoreno, a prijemni i maturski ispiti trebalo bi da budu realizovani u skladu sa godišnjim planom.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()