Stručnjaci za UNU: Kako sprečiti da vas udari grom i kako pomoći unesrećenom?

Prema pojedinim statistikama, godišnje od udara gromova u svetu pogine skoro 25.000 ljudi, dok ih 10 puta više preživi, ali sa posledicama

Autor: Tijana Škodrić
22.07.2024. 12:16
  • Podeli:
grmljavina oluja munja shutterstock-664b81f356f28.webp Foto: Shutterstock

Dvojica muškaraca iz Ivanjice u stabilnom su stanju, nakon što ih je u subotu udario grom dok su brali maline. Meteorozi i za naredne dane najavljuju slične vremenske nepogode, pa smo zato proverili šta treba da uradite ako grom udari osobu u vašoj blizini, ali i koja je najbolja preventiva. 

Dvojica muškaraca su u stabilnom stanju, ali to je sreća koja ne pogađa svakoga. Prema pojedinim statistikama, godišnje od udara gromova u svetu pogine skoro 25.000 ljudi, dok ih 10 puta više preživi, ali sa posledicama.

"Kada osobu udari grom, mi nismo ugroženi da joj priđemo kao što se dešava kod udara električne struje gde moramo da vodimo računa da joj ne priđemo dok se ne isključi kolo električne struje, dok kod groma osoba nije opasna po spasioca ", pojašnjava za UNU dr Biserka Obradović, lekar specijalista opšte prakse.

Nakon pozivanja Hitne pomoći, potrebno je pribrano uočiti povrede i stanje osobe.

"Prvo što treba da uradimo jeste da vidimo da li su očuvane vitalne funkcije, da li diše, i da li srce radi jer kod udara groma vrlo često dolazi do paralize mišića za disanje. Ako osoba diše, a u besvesnom je stanju, onda ćemo je staviti u bočni koma položaj i onda ćemo propratiti ostale povrede koje se na njoj nalaze, previti opekotine, izvršiti mobilizaciju ukoliko ima preloma kostiju", dodaje dr Obradović.

Zato je preventiva bitna. Ako prognoza pokazuje oluju i grmljavinu, ne treba izlaziti napolje. Poluotvoreni prostori, poput nadstrešnica ili autobuskih stanica nisu dobar zaklon od groma. Ne treba stajati pored električnih stubova ni visokog drveća. Ako baš nemate gde da se sklonite – čučnite!

"Najbolje je nikako se ne sklanjati ispod drveta nego bi trebalo čovek da čučne da smanji siluetu maksimalno, ili u neki jarak ili negde gde je neka rupa", objašnjava za UNU Jovan Cvetić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu.

Prema nezvaničnoj statistici, U Srbiji godišnje od groma pogine između 10 i 15 ljudi.  Ukoliko se nađete na otvrenom najsigurnije je da uđete u automobil ili obližnju zgradu.

"Gromobrani svakako pomažu. Oni će da pokupe naelektrisanje koje se prenosi atmosferskim pražnjenjem. Više zgrade od 10 metara su dobro zaštićene", dodaje Cvetić.

Gumena obuća se preporučuje naročito onima koji rade na otvorenom, u polju na primer, jer ona predstavlja neki vid izolacije. Ne postoje jasni zakoni o tome gde će grom udariti, ali najčešće se dešava da udari u usamljene predmete. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()