Supružnici 17 godina ratuju protiv oblaka: Dejan i Draga Lazić brane nebo Zapadne Srbije

Ovi lučanski artiljerci za 17 godina ispalili su više od 500 stotina raketa

Autor: Jasna Đurović
30.09.2023. 21:17
  • Podeli:

U letu koje je iza nas suočili smo se sa pojmom superćelijske oluje. Takva oluja sa sobom nosi gradonosne oblake, pa je grad više puta napravio veliku štetu širom Srbije. U očekivanju novih gradonosnih oblaka, koji se srećom nisu ponovo pojavili, posetili smo bračni par Dejana i Dragu Lazić, koji ima neobično zanimanje: godinama se bori upravo protiv takvih oblaka.

Na zapadu Srbije žive supružnici koji 17 godina ratuju protiv oblaka. Za 6 meseci zarade po 24 hiljade dinara, a spreče štetu koja bi mogla da se meri u milionima. Ipak i dalje njihov tempo diktira situacija, a kažu da nikada nisu zakasnili da spreče nevreme.

Samo jedan poziv preko motorole od koje se oni ne odvajaju šest meseci godišnje, njihov dan poptuno moze da promeni. Sve što rade ostavljaju i u najkraćem mogućem roku  kreću u borbu.

Sa njima krećemo i mi.

U Stanju visoke borbene gotovosti oni su  bezmalo pola života i jedno i drugo, ali i dalje ovaj posao nije rutina. Sve ovo njih vrlo često zadesi i u sred noći.

Selo Vučkovica, opština Lučani protivgradna stanica 96. Nimalo pristupačna, ali zna se da je od velike važnosti. Sa tog brda Draga i Dejan uvek na vreme, stižu da spreče nevreme.

Tvrde da ne može ovo bilo ko da radi, samo odgovorni i ozbiljni ljudi.

Mogu da naciljaju baš svaki oblak i spreče baš svaku nevolju koja bi mogla, da nije njih da zadesi ceo ovaj kraj. Zahvaljujući njima koji brane iz jednog ugla Zapadne Srbije u šali kažu da ovde ne sme ni kiša da padne.

Ovi lučanski artiljerci za 17 godina ispalili su više od 500 stotina raketa. Posao koji rade je i ozbiljan i odgovoran i opasan, a uzimajući sve to u obzir kažu da je malo plaćen.

Mogu da odahnu tek od oktobra kada se završava opasnost od pojave grada. Do tada slušaju zapovesti Radarskog centra Užice, pa tek kad oni kažu da nema opasnosti, ovo dvoje mladih ljudi sebi mogu da daju voljno.

A kako izgleda njihov radni dan, pogledajte više u prilogu naše reporterke Jasne Đurović.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()