Tihi heroji: KBC Dedinje imao važnu ulogu u očuvanju stanovništva za vreme NATO bombardovanja

Dugoročne posledice NATO agresije biće predstavljene u novoj monografiji koju pripremaju članovi Republičkog štaba civilne zaštite

Autor: Lena Sladojević
24.03.2024. 20:32
  • Podeli:

Povodom obeležavanja NATO agresije prvi put su se okupili na Institutu "Dedinje" predstavnici Republičkog štaba civilne zaštite i ukazali na koje su sve načine izbegnute kolateralne štete tokom bombardovanja.

Bivši komandant Republičkog štaba civilne zaštite tokom te 1999. godine, a sadašnji direktor Instituta "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić istakao je da su tada članovi Štaba odigrali veoma važnu ulogu u očuvanju stanovništva i infrastrukture Republike Srbije.

"Mi smo ponosni kako smo odigrali svoju funkciju i ulogu. Srbija je u to vreme ipak funkcionisala i u sanbdevanju i u uslovima života koji su bili zaista izuzetno teški jer vi ste imali moćnu armadu koja se sručila na jednu malu zemlju osnivače Ujedinjenih nacija. Palo je na nas 22.000 tona eksploziva i ne samo kasetnih bombi, grafitnih bombi, osiromašenog uranijuma i ko zna čega još i to će medicinska nauka i praksa tek izučavati po tragičnim posledicama, po zdravlje stanovništva", ističe dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Mada zvaničnici NATO poriču uzročno-posledičnu vezu korišćenja te municije i oboljevanja od najtežih bolesti, italijanski vojnici kod kojih su nakon misija u Bosni, Kosovu i Somaliji ustanovljeni različiti oblici karcinoma, od svoje države uspeli su da dobiju obeštećenje od 300.000 do milion i po evra.

"Koleracije su zapravo neverovatne, odnosno taj nivo povećanja obolelih od kancera zapravo prepoznaje se kao epidemija i to je sve ono što se pokušava na neki način diskvalifikovati u odnosu pre svega na osiromašeni uranijum, apsolutno nije naučno, ali na neki način i sami osećate sa određenim političkim porukama, konotirano da bi se sve što je urađeno na prostoru ove države neutralisalo i diskvalifikovalo", ističe.

Već nakon NATO agresije, tadašnji dekan Biološkog fakulteta pokrenuo je brojna istraživanja o devastaciji i zagađenju životne sredine. Posebnu su pažnju posvetili "Rafinariji nafte" u Pančevu.

"Vrlo vam je jasno da se radi o vrlo složenim tehnološkim hemijskim procesima, koji su se nalazili u tim postrojenjima i svemu onome što se nalazilo što je oslobođeno i u atmosferu i u vodene tokove, odnosno u taj industrijski kanal koji se naravno uliva u Dunav", kaže državni sekretar dr Ivica Radović.

Dugoročne posledice NATO agresije biće predstavljene u novoj monografiji koju pripremaju članovi Republičkog štaba civilne zaštite, koji nisu prestali sa svojim aktivnostima ni četvrt veka posle bombardovanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()