TikTok škola - opasni mamac za decu: Roditelji zbog zarade slepi na zloupotrebe

U modernom dobu i društvu, društvene mreže šalju poruku da je u redu da roditelji koriste svoju decu kako bi dobili finansijsku korist.

Autor: Stefan Dević
28.09.2023. 22:09
  • Podeli:

Letak za TikTok školu u Beogradu, osvanuo je na jednom popularnom internet portalu. Građani su složni u osudi takve škole, a stručnjaci kažu da bi to moglo da bude opasno.

"Neka i vaše dete bude poznato", piše na letku koji je nađen u poštanskom sandučetu u blizini jedne beogradske škole. To je jedna od fraza sa pozivom na prijavu za TikTok školu, navodi korisnik koji je fotografiju postavio na internet.

On nije odogovarao na upite, a telefon koji se nalazio na letku, precrtan je, tako da smo ostali uskraćeni za značajne infromacije. Ostali korisnici odgovorili su na objavu uglavnom negativno.

Foto: UNA

"Ironija je u samom imenu ove platforme. Najviše za one najmlađe koji svoje vreme traće nepovratno, a da toga na žalost nisu ni svesni. Tik tok, tik tok, tik tok otkucava", rekao nam je jedan stanovnik prestonice. 

Ovaj letak krije potencijalno opasne namere, u odnosnu na ono što se na prvi pogled čini, upozoravaju stručnjaci.

"Sadržaj tog oglasa je dosta nejasan. Ne vidi se ni koja je škola, ni koja je osoba. Znači neko radi u pozadini. Ono što sam rekao, da postoji opasnost i to je prva stvar koja mi je pala na pamet, o eksploataciji dece. Da neko pokušava da vrbuje decu. Preko roditelja ili kako god, znači pokušava da vrbuje decu za neke aktivnosti da li da radi za njega nešto besplatno ili čak da budu upleteni u nešto mnogo ozbiljnije kao što je dečija pornografija", ističe za UNU edukator za internet bezbednost Stefan Stipić

U modernom dobu i društvu, društvene mreže šalju poruku da je u redu da roditelji koriste svoju decu kako bi dobili finansijsku korist. Zbog toga bi trebalo da se zapitamo šta je uloga roditelja, a šta deteta?

"Da dete samo želi da bude poznato i da bude tiktoker i da traži od svog roditelja tako nešto opet je tu uloga roditelja da ga usmerava i da mu kaže i da ga edukuje i da ga podstakne. Da za njega, za njegove uloge, dok ne postane punoletno, dok ne postaje stariji tinejdžer adolescent, nije smisleno da donosi takve odluke", naglašava za UNU psihijatar Milena Milanović

TikTok je među mnogim društvenim mrežama gde se sadržaj upija pomeranjem prsta preko ekrana telefona odozdo na gore. Kod dece, koja su podložna anksioznosti, to može da doprinese pojavi impulsivno kompulsivnog poremećaja i zbog toga je veoma važno kontrolisano im davati pristup telefonu, a potpuno pogrešno dodatno ih podsticati u tome, ističu stručnjaci.

Podsećamo da je na TikToku moguće da nalog otvori dete od 12 godina.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()