Topla odeća, ćebad, hrana, novac: Srbija od prvog dana pomaže ugroženima u Turskoj i Siriji

Za razliku od turske, ambasada Sirije zbog sankcija ne može da sakuplja donacije u robi, već samo u novcu, ali su se i tu našli oni koji su spremno ponudili svoju pomoć

Autor: Zvonko Ninkov
12.02.2023. 20:08
  • Podeli:

U Srbiji se poslednjih dana prikuplja pomoć za ugrožene građane Turske i Sirije, pogođene katastrofalinim zemljotresom.

Topla odeća, ćebad, konzervirana hrana... nema šta ne stiže u magacin firme Pati u Zemunu, koji je odrđen kao punkt za prikupljenje pomoći za nastradale u zemljotresu. Ljudi iz ambasade Turske žurno razvrstavaju sve ono što građani Srbije poklanjaju.

Pomoć je donela i Branislava Marinković. Kaže da ju je sve ovo podsetilo na potres u Kraljevu kada je njenoj rodbini oštećena kuća, pa se nada da će garderoba koji je donela nekome dobro doći.

"Dečije stvari. To se uvek negde čuva, čeka se prilika, a mislim da je ovo najiskrenija prilika da se pomogne ", rekla je ona.

Pune džakove donela je i Jelena Tešanović, čija se čitava porodica angažovala da pomogne.

"Imam dve ćerke koje su isto sakupile puno stvari. Imamo malo dete, tako da ima i dečije garderobe, bundi, kaputa, cipela, čizama, ćebadi, svega što je potrebno ", ističe naša sagovornica.

Za razliku od turske, ambasada Sirije zbog sankcija ne može da sakuplja donacije u robi, već samo u novcu. Na sreću, tu su i oni koji su spremno ponudili da pomognu.

U čuvenu beogradsku poslastičarnicu Pelivan obično se ide na sladoled, kolače ili limunadu. Ali, ovoga puta, poslastičarnica je omogućila da se pomoć nastradalima u zemljotresu u Siriji prikuplja i kod njih. Rodbinske veze sa postojbinom navele su vlasnike Pelivana da pomažu toj zemlji već dugi niz godina.

Novčani prilozi za postradale u zemljotresu u obe države počeli su da se sakupljaju i u beogradskim crkvama. Građani koji su pomoć već doneli kažu da je tužno to što se desilo i nadaju se da će se veliki broj naših građana odazvati pozivima da pomogne.

Do sada je najviše sredstava za postradale prikupljeno preko Crvenog krsta – blizu osam miliona dinara. Slede ih Srpski filantropski forum i udruženje Svetionik iz Novog Pazara na čiji je račun 340-11016593-88 uplaćeno 4,5 miliona dinara.

"Već preko 200, oko 215 donatora je uplatilo, ali najveću donaciju je dala Eliksir fondacija – oko 30.000 evra. Pridružila nam se u petak i Privredna komora, posali su kompanijama apel da učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji", kaže za UNU Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Još jedna mogućnost za solidarnost otvorena je juče - humanitarni broj telefona 1003, na koji građani mogu da šalju SMS sa svog mobilnog telefona. Cena poruke je 200 dinara i može se poslati sa mreža svih mobilnih operatora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()