Traume nakon pucnjave na Vračaru će se tek pokazati: Dve stvari neophodne za oporavak

Ne libite se da okrenete broj telefona i tražite pomoć

Autor: Bojana Petrušijević
04.05.2023. 20:30
  • Podeli:

Građani neprekidno zovu Institut za mentalno zdravlje u Beogradu za pomoć posle tragedije u školi na Vračaru - brojeve telefona najčešće okreću odrasli tražeći utešnu reč za svoju decu.

A utešne reči su u ovakvim trenucima neuhvatljive. Čovek bi nakon slike koja je iz Beograda otišla u svet, rekao da će sveće još dugo goreti na Cvetnom trgu, a psiholog da će se traume dece i roditelja tek pokazati. I iskustvo i knjige govore samo jedno - neophodno je pružiti ljubav i sigurnost.

"Nikako pritiskati sada decu. Dajte im da se emotivno isprazne, podržite ih u tome, plačite i vi sa njima. Jer ovo je tragedija svih nas, ovo je, što reče jedna majka, poraz svih nas. I u tom porazu treba da budemo zajedno i da nešto naučimo", rekla je terapeut za traume Sara Zorica Mitić.

"Roditelji su možda previše zauzeti svojim brigama i poslovima, u društvu se promovišu vrednosti koje uopšte nisu za vrednovanje. Kod nas postoji niz pravila, uputstava, grupe za suzbijanje nasilja i reagovanje, ali je praksa i primena neadekvatna", rekla je Slavica Radovanović iz skupštinskog Odbora za prava deteta.

Često su zakoni i odluke mrtvo slovo na papiru, dok mnogi očekuju da se nasilje ili traume reše sami od sebe, ali to nikada ne ide tako - saglasni su stručnjaci.  

"Ja sam nedavno akreditovala predavanje o traumama - samo je dvoje bilo prijavljenih. Mi nemamo ni institut za traume, nemamo nijednu državnu instituciju koja se bavi traumama ili rasvetljavanjem: šta su traume, kako se dolazi do trauma i kakva je korelacija između trauma i patološkog ponašanja. Ono što mi svi sada vidimo na vrlo neprijatan način, da postoji jedna korelacija između trauma koje je ovaj dečkić imao i onoga kako se on nažalost branio od njih", dodala je Mitić.

"Raditi na edukaciji u školama kako reagovati i kako postupati ako se desi talačka kriza ili nasilje u školama. Kako deca i škola treba da se ponašaju, ključ svega je zapravo u prevenciji. I u stalnom, konstantnom radu sa decom koja se nalaze u ovakvim situacijama", zaključila je terapeut za traume.

Zato niko ne treba da se libi toga da okrene broj telefona i traži pomoć - recite istinu o događaju, napravite okruženje gde će se svi osećati bezbedno, budite empatični i dozvolite deci da iskažu svoja najdublja osećanja. U okolnostima koje su previše šokantne za sve, najgore je požurivati oporavak i izbegavati razgovor o događaju. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()