Tvrdnja inženjera Rio Tinta: Moguća je svaka vrsta poljoprivredne proizvodnje u blizini rudnika

Rezultati monitoringa kažu i da radiaktivnost nije povišena, naveo je Milićević

07.09.2024. 20:02
  • Podeli:
jovan milićević, 7 sept 2023 - TANJUG VLADIMIR ŠPORČIĆ-66dc9168c6727.webp Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Inženjer iz Rio Tinta Jovan Milićević izjavio je danas da se meštani, na osnovu uvida u monitoring i modele uticaja projekta "Jadar" na životnu sredinu, mogu nesmetano baviti poljoprivredom u blizini potencijalnog rudnika litijuma i jalovišta.

"Biće moguća svaka vrsta poljoprivredne proizvodnje i to je konačan odgovor", rekao je Milićević odgovarajući građanima u Ljuboviji na pitanja u vezi izgradnje potencijalnog rudnika.

Kako kaže, rezultati monitoringa kažu i da radiaktivnost nije povišena.

"Na osnovu onoga što smo videli nema povišene radioaktivnosti, ima samo povišenih tih pragova detekcije laboratorijske opreme. Mislim da je nedavno i direktor Vinče interpretirao te rezultate i rekao da nema bojazni za to", kazao je Milićević.

Govoreći o deponiji, Milićević ističe da je ona svuda u svetu problem.

"Ne postoji idealno mesto za deponiju, samo optimalno ili najmanje loše mesto za formiranje deponije. U ovom slučaju se razmatralo više od 50 lokacija od Šapca do Malog Zvornika, od Lipničkog Šora do Osečine. Dolina Štavice je odabrana kao prvo optimalno rešenje, jer je hidrogeološki i geotehnički stabilno mesto", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ta dolina predstavlja optimalno rešenje, jer nema podzemnih voda koje mogu dovesti do urušavanja same deponije, nema guste naseljenosti čime se izbegava razredinjavanje stanovništva, a lokacija omogućava nesmetani transport.

Kako kaže, cilj projekta jeste nula otpada.

"Mi smo već implementiranje tehnologije rudarske zapune eliminisali između 30 i 50 odsto otpada", rekao je Milićević.

On je naveo i da nije tačna teza koju je u današnjem razgovoru u Ljuboviji o projektu "Jadar" izneo inženjer Borivoje Popović - da će kućni bunari zbog projekta ostati bez vode.

Rekao je da je ovakav stav potkrepljen hidrogeološkom studijom koju je uradio Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi. 

"Studija je modelski dokazala hidrodinamički model samog terena, pukotine u stenskom masivu od momenta početka eksploatacije do desetine godina nakon zatvaranja samog rudnika. Znači ne danas za sutra, već se to modelski utvrđuje na desetine godina", rekao je on.

Milićević je rekao i da neće biti kiselih kiša, jer neće biti sumpor  dioksida, jer se proces rastvaranja ruda i jadarita dešava na temperaturi do 90 stepeni.     

"Da bi ste imali emisije sumporovih oksida, potrebno je da temperatura reakcije bude na plus 200 stepeni, pri čemu imate isparavanje vode, koja bi sa sobom ponela određenu količinu sumpor dioksida, a na višim stepenima i sama sumporna kiselina prelazi u gasoviti oblik. Znači u ovom slučaju, nisko temperaturna reakcija kao rezultat u atmosferu emituje samo vodenu paru i ugljen dioksid", objasnio je inženjer.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()