Ubistvo Dušana Jovanovića 26 godina kasnije: Da li je njegova smrt nešto promenila?

Pre 26 godina u Beogradskoj ulici ispred broja 33 pred očima prolaznika, brutalno je ubijen trinaestogodišnji dečak

19.10.2023. 20:29
  • Podeli:

Tog 18. oktobra 1997. godine, trinaestogodišnji dečak Dušan Jovanović, krenuo je u prodavnicu da kupi sok. Tek što je izašao iz zgrade u kojoj je živeo, kada su ga presrela dva momka i pretukla ga do smrti samo zato što je rosmke nacionalnosti. 

Kakva je situacija danas, 26 godina nakon tragičnog događaja i da li je njegova smrt bilo šta promenila?

Ušuškan u toplom krevetu, uživajući u omiljenoj televizijskoj emisiji, sa čašom soka u ruci. Tako je pre 26 godina, posle pecanja, košarke i porodičnog druženja, trebalo da se završi dan trinaestogodišnjeg dečaka iz Beograda, ali umesto toga, njegovo beživotno telo, ležalo je na hladnom asfaltu. Od tragičnog događaja prošlo je mnogo vremena ali čini se da društvo nije izvuklo pouku jer je kako Stevan kaže mržnja prema Romima veća nego ikad.

"Sa današnjicom nema puno razlike, možda u instrumentima koji se koriste, ali Romi su i danas činjenično jedna od najdiskriminisanijih grupa ako ne i najdiskriminisanija i prema Romima i danas postoji najveći stepen mržnje u javnom prostoru", kaže Stevan Gligorin ispred pokreta 'Opre Roma Srbija'.

Iako se takva tragedija od Dušanove smrti nije ponovila, bojazan uvek postoji jer kada mržnja jednom preraste u zločin, posledice ostavljaju trag na čitavo društvo.

"U Leskovcu smo pre nekoliko godina imali napad na romsko naselje koji se završio sa nekoliko teških telesnih povreda, što opet govori o tome da nasilje samo čeka i da ukoliko ignorišemo znakove koji su vrlo jasni ono svakog trenutka može da se ponovi", dodaje Gligorin.

Naš sagovornik upozorava da posledice mogu biti i gore, a da u njihovom sprečavanju, država ima ključnu ulogu.

"Zakonodavac je uveo novine, pre svega 2012. godine, kada je propisao član da se krivična dela izvršena iz mržnje moraju ceniti prilikom odmeravanja kazne za okrivljeno lice, odnosno osuđeno lice, da se uzme kao otežavajuća okolnost, krivično delo iz mržnje se odnosi prema etičnoj nacionalnoj pripadnosti", kaže advokat Nikola Mihailović.

"U praksi to često bude teško da se dokaže i po onome što ja znam iz Tužilastva nema mnogo slučajeva koji su za otežavajuću okolnost imale zločin iz mržnje", ističe Gligorin.

Zločin iz mržnje predlaže se i u novim zakonima, što je samo znak da ona postoji i da se protiv nje moramo boriti i da na nju moramo podsećati. 

Pre 26 godina u Beogradskoj ulici ispred broja 33 pred očima prolaznika, brutalno je ubijen trinaestogodišnji dečak, Dušan Jovanović. Njegove ubice, članovi skinhedsa koji su tada imali 17 godina, dobili su kazne od po 10 godina maloletničkog zatvora, a zbog dobrog vladanja na slobodi su još od 2004. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()