UNA istražuje: Da li je teško dobiti i zadržati mesto u studenstkom domu

Broj studenata kojima je potreban smeštaj u studentskim domovima svake godine raste

21.07.2023. 19:30
  • Podeli:

Prvi upisni rok na fakultetima u Srbiji završen je ove nedelje, a iako drugi još nije raspisan, mnogi studenti već su počeli da razmišljaju gde će da žive naredne školske godine. 

Najjeftinije će proći oni koji budu uspeli da smeštaj nađu u nekom od domova, međutim mesta su ograničena. 

Proverili smo kakva je situacija na najvećem univerzitetu u Srbiji, beogradskom.

Broj studenata kojima je potreban smeštaj u studentskim domovima svake godine raste, čime konkurencija za prijem u dom postaje sve veća.

Pravo na smeštaj u domovima mogu da ostvare studenti koji se školuju iz budžeta Srbije, oni koji ne žive u Beogradu i studenti iz regiona.

Najmanje treba da brinu oni sa najvećim prosekom, ali čak i njih ima više nego kapaciteta.

"Nema dovoljno mesta. Uvek se na konkursu prijavi znatno veći broj nego što je slobodnog kapaciteta", kaže Sandrina Džetić ispred Studentskog centra "Beograd" i dodaje: 

"Ali tokom godine mi sukcesivno pozivamo i studente koji su bili ispod crte, tako da i oni dobijaju mesta. Ono što je bitno je da se u narednom periodu očekuje izgradnja novog doma, takozvani "5. blok", ovde u Studentskom gradu, koji će imati od prilike oko 1000 dodatnih mesta za studente i nešto više od 430 soba", ističe Džetić.

Uspeh na studijama je najvažniji kriterijum da bi se dobilo mesto u domu, ali i da bi se zadržalo. Ako se ono izgubi,  moguća je prijava za smeštaj po ekonomskoj ceni, ali to je skuplja varijanta.

"Dom sam izgubio prvenstveno zbog toga što nisam na budžetu. Ispao sam sa budžeta i samim tim morao bih da budem na ekonomskoj ceni, a ekonomska cena se uglavnom teže dobija od budžetske cene, jer je manje mesta pogotovo ove godine. Planiram da opet apliciram, a da li se nadam da ću dobiti svoje mesto, u suštini i da i ne. Nadam se, ali znam da nije baš lako da se dobije", kaže Marko Vukotić, student koji je izgubio svoje mesto u domu.

Broj slobodnih mesta za brusoše znaće se  nakon  prijave, koja će biti od 1. do 9. septembra  u Studenskom domu "Karaburma". Iako do tada ima još vremena, nije loše imati u vidu  mogućnosti koje su na raspolaganju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()