UNA istražuje: Da li je vojno neutralnoj Srbiji potrebno još 5.000 specijalaca?

S obzirom na vojnu neutralnost, Una proverava da li su specijalne jedinice potreba ili poruka?

Autor: Bojana Petrušijević
17.01.2023. 19:05
  • Podeli:

Zbog Ukrajine, prvi put se, nakon mnogo godina polemiše o ratu. Krešendo zveckanja oružjem nikako da se smiri, pa mnoge zemlje Evrope, bez obzira na članstvo u vojnim savezima jačaju svoje vojne redove. Među njima je i Srbija, koja bi do kraja godine trebalo da dobije 5000 novih specijalaca. Ipak, s obzirom na vojnu neutralnost, Una proverava, da li su one potreba ili poruka?

Iako čvrsto drži poziciju vojne neutralnosti, Srbija jača svoje specijalne jedinice. Broj ljudstva u specijalnim jedinicama regiona nigde nije konkretno naveden, ali iz vojnog sindikata navode da bi, ukoliko se projekat sa 5.000 specijalaca realizuje, Srbija znatno poboljšala svoju geopolitičku sliku.

"To bi onda značilo da je Srbija zaistsa najsnažnija u specijalnim jedinicama u regionu"  kaže Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbije.

Međutim, Međarska ili Rumunija, kao jače vojne sile u regionu akcenat ne stavljaju na brojnost, već na obučenost i pooštrene kriterijume prijema u jedinice. Broj od 5.000 specijalaca neki vojni komentatori vide kao nerealan, jer toliki broj specijalaca ima višestruko veća Poljska.

"Specijalci jesu dobri za brza dejstva, izuzetno dobro obučeni, međutim, za koncepciju koju mi imamo, ovaj broj o kome se priča nije potreban. Potrebno je, ponavljam, popuniti ono što nam nedostaje, a to je jako mnogo", tvrdi Petar Bošković, vojni komentator.

A nedostaje, poznavaoci tvrde, najviše profesionalnih vojnika jer je u poslednjih 5 godina 10.000 ljudi napustilo vojsku.
"Problematično je što veliki broj oficira odlazi, jer vi sa sve povišicom od 25% dostižete do platnog proseka u Srbiji", kaže Bošković.

Bez obzira na vojnu neutralnost, ideja o novim specijalcima i jačanju vojske je dobra, navode u vojnom sindikatu i dodaju da su mnoge stvari ostale nerazjašnjne - od budžeta do nekih drugih formalnosti.

"Dakle vi i u budžetu morate da isplanirate ta sredstva, sa određenim planom. Ima niz pitanja na koje nemamo odgovor – a država ništa nije objasnila. Dakle, ne znamo ni gde treba da se prijave. Verovatno da neko treba da ispita javno mnjenje, da se vidi, kakva će reakcija biti na tu odluku Srbije" , kaže Antić.

Reakcija se čeka već posle 15. februara, kada bi trebalo da bude raspisan konkurs. Mnogi očekuju veliki odziv, najviše zbog novčane stimulacije. Ipak, jačanje specijalnih jedinica nije samo potreba, zaključuju sagovornici, već i jaka poruka - naročito za zemlje regiona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()