UNA istražuje: Kako što lakše proći kroz razvod

U Srbiji se svaki treći brak završi razvodom

Autor: Lena Sladojević
20.07.2023. 20:00
  • Podeli:

U Srbiji ima 10.000 razvoda godišnje, odnosno svaki treći brak se završi razvodom. 

U 2022. godini zaključen je 32.821 brak, dok se razveo 9.821 par. 

Na skali koja meri nivo stresa, razvod se nalazi odmah iza smrti najbližih članova porodice, pogotovo kada se u centru "sukoba" nalaze deca. 

Zato smo pitali psihoterapeuta i advokata kako što lakše proći kroz razvod.

Prvi brak najčešće se okonča u samom početku, u periodu do četiri godine zajedničkog života. Iako se misli da je na prvom mestu preljuba razlog zašto dolazi do razvoda, to je tek na petom mestu. Uticaj porodice, odnosno mešanje roditelja u bračne odnose dece je na prvom mestu zašto se supružnici razvode. Kad do razvoda i dođe, retko koji se završava sporazumno.

"Da se taj razvod sprovede u nekim pristojnim uslovima i da taj rastanak bude pristojan, da se oni rastanu na jedan način da ne dolazi do svađa, da bivši partneri ne razgovaraju i pogotovo da taj odnos ostane korektan zbog dece.  Da li ostane korektan? Retko kad", ističe psiholog i psihoterapeut Dragana Ivanović.

Dok žene ulaze u brak sa 31 godinom starosti, muškarci se ipak odlučuju na taj korak nešto kasnije - sa 34 godine. Prosečna starost pri razvodu braka žene je 41, a muškarca 45 godina. Najveći broj razvedenih brakova čine oni sa decom 5.151 i tu su najčešći brakovi sa jednim detetom 2.683. Dok prosečno trajanje braka iznosi 13 godina.

"Supružnici mogu da se razvedu na osnovu sporazuma i to je vrlo jednostavna procedura gde uz pomoć advokata napišu sporazum o razvodu braka i sve se okonča na jednom ročištu dok ako supružnici ne mogu da se dogovore o vršenju roditeljskog prava i podeli imovine mora doći do tužbe i do postupka pred sudom gde je onda procedura komplikovanija i složenija", kaže advokat Milovan Roljić.

Naša sagovornica je takođe prošla kroz razvod i ona savetuje da se u takvoj životnoj situaciji obavezno potraži pomoć.

"I psihoterapeut je ljudsko biće i ja sam išla na psihoterapiju i preporučujem svakome da ima neki vid podrške. Ako nema novca za psihoterapiju da ima određenu osobu ali veoma blisku koja će da je razume i da je ne osuđuje", kaže ona.

Sporazuman ili ne, razvod je na skali stresa na drugom mestu, zato je najbolje, pre ishitrene odluke, razmisliti zašto se ušlo u bračnu zajednicu, odnosno kako spasiti i vratiti ljubav.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()