UNA istražuje: Ko je odgovoran za loš kvalitet vode u srpskim česmama?

U Vojvodini je najlošija situacija jer od dva miliona ljudi, gotovo 800.000 ima neispravnu vodu u česmi.

Autor: Stefan Dević
22.10.2022. 19:05
  • Podeli:

Neispravnu vodu za piće ima trećina gradskih vodovoda u Srbiji. Zagađenje prodire u vodu jer cevi pucaju zbog starosti vodovodne mreže, u koju nije ulagano godinama. Zašto je loš kvalitet vode za piće i ko je za to odgovoran?

Poslednjih 15 godina, Nada Majkić iz Žitišta svakodnevno koristi kupovnu vodu, jer ona iz česme nije za piće i potpuno je neispravna.

Za kupovinu vode izdvajaju i više od tri hiljade dinara mesečno, što za njihov kućni budžet nije malo. Pored toga, uredno plaćaju i račun za vodu.

"Jednog momenta muž se razboleo i počeli smo da kupujemo vodu zbog toga. I više nismo mogli da pijemo ovu vodu. Prosto više ne možemo da je pijemo", priča Nada Majkić.

Vodu iz česme ne pije većina stanovnika te male banatske varošice.

Slična voda teče i u drugim česmama Banata, gde je najlošija ispravnost vode u zemlji. Obaveza inspekcije je da proglasin takvu vodu tehničkom, ukoliko je 100 odsto neispravna i da zabrani njeno korišćenje.

"Inspektori nisu reagovali zato što se onda stvara problem opštinama. Oni su onda obavezni da stanovništvu obezbede vodu za piće, a to ide preko cisterni. Znači, svaki dan bi morali da dovode cisterne", pojašnjava Božo Dalmacija, stručnjak za vodu i profesor PMF-a.

Drugim rečima, to bi dodatno koštalo lokalne samouprave. Da bi se problem ipak rešio, pokrajinska Vlada je 2010. godine usvojila strategiju sa dvadestogodišnjim planom u kojoj se navodi da će za taj period biti rešen ovaj problem. Za sada je urađeno jako malo.

"Kočnica na tom putu su ljudi koji su odgovorni i koji donose odluke. Oni ne donose pravilne odluke i ne rešavaju problem", kaže Dalmacija.

Odgovor iz nekolicine banatskih opština o ovom problemu nismo dobili.

Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević nam je rekao da se dve godine već razmišljaju o najadekvatnijem rešenju, dok su nam iz opštine Sečanj potvrdivli već poznato - da je i tamo voda delom zdravstveno neispravna i nije za piće.

Osim vode u Vojvodini koja je neispravna na samom izvoru, izveštaj republičkog Zavoda za javno zdravlje pokazuje da zagađanu vodu toče i građani koji žive u područjima bogatim prvoklasnom izvorskom vodom. 

Tako se, na primer, na listi gradskih naselja sa mirkobiološki neispravnom vodom nalaze i Čajetina, Bajina Bašta, Sjenica, Žagubica, Petrovac na Mlavi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()