UNA istražuje: Šta nam je doneo Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja i može li nam to pomoći?

Stupio je na snagu Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja

Autor: Lena Sladojević
23.02.2024. 19:38
  • Podeli:

Stupio je na snagu Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja. Pravilnikom je predviđeno da škole imaju Tim za krizne događaje, odnosno deo Tima za zaštitu od nasilja, kao i program postupanja ustanove u kriznim događajima. 

Neke od odrednica pravilnika su - postupanje ustanove u slučaju  kriznog događaja, preporuke za zaposlene i roditelje, i kako pomoći deci. Udaljavanje  učenika iz škole, samo jedna je od odrednica obuhvaćena novim pravilnikom. Sve te mere može da sprovede Tim za zaštitu od nasilja koji ima svaka škola.

"Taj tim sada može da preporuči, odnosno da zahteva privremeno udaljavanje iz neposrednog obrazovnog rada, odnosno da učenik od pet, do 20 dana koliko traje vaspitno disciplinski postupak bude udaljen iz školskog prostora i da nastavu prati od kuće", kaže za UNU šefica Odseka za ljudska i manjinska prava Ministarstva prosvete dr Snežana Vuković. 

Nažalost roditelji ne veruju da se situacija u školama može promeniti samo novim pravilnikom. 

"Iskreno da vam kažem mislim da se ništa neće promeniti, pravilnika ima puno, zakona ima puno, problem je što se ti pravilnici i zakoni ne mogu da se sprovedu jer nema ljudi koji bi to mogli da sprovedu ili su im vezane ruke ili se plaše reakcije i od strane roditelja, i od strane drugih institucija", kaže jedan od roditelja Milovan Pissari.

"Snažan je utisak da nekako stavljaju više pod pritiskom javnosti da se nešto konačno mora učiniti nego što vi tamo vidite operativno, a kako će to ustanove da odrede, koji su to materijali koji su preporučeni. Ono što jeste fokus u novom pravilniku jesu krizni događaji, tako da mi već pričamo o nekoj vrsti kontrole štete, o nekoj vrsti prećutne saglasnosti sa tvrdnjama da su nama moguće krizne situacije, itekako u našem sistemu", napominje Vesna Vojvodić Mitrović, portparol Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost.

"Nisu profesori likovnog, istorije, učitelji, obučeni da u tako kriznim situacijama mogu da odreaguju. Oformljeni su timovi koji time treba da se bave, ali složićete se da te krizne situacije zaista zahtevaju neku ekspertsku pomoć", kaže Vesna Jerotijević, potparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u razgovoru za UNU.

Naši sagovornici smatraju da je u sistemu obrazovanja najvažnija prevencija i edukacija. 

"Naravno i trebalo bi da se uvedu stroge kazne, a da se ne dozvoli prvenstveno roditeljima tih dečaka i devojčica koji su nasilni da reaguju. Trebalo bi da se postave jasne granice. Ja nažalost ne vidim da je to moguće i da će se to desiti", kaže roditelj Pissari.

Iz nadležnog resora ističu da se novi pravilnik nalazi, kako na zvaničnoj strani Ministarstva prosvete, tako i na školskim sajtovima. Novi pravilnik je samo jedan od načina u borbi suzbijanja nasilja u školama. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()