UNA istražuje: Šta se menja za stambene zajednice u novom zakonu

Jedna od važnijih izmena Zakona o stanovanju je i pitanje ovlašćenja profesionalnih upravnika zgrada u Srbiji, a po svemu sudeći ako se ove izmene usvoje, na njihovo mesto će doći privatne firme i preduzetnici

Autor: Zvonko Ninkov
17.09.2023. 19:02
  • Podeli:

Kada su pre sedam godina zakonom uvedeni profesionalni upravnici zgrada, najavljivano je da će to popraviti situaciju u stambenim zajednicama.

Vreme je, ipak, pokazalo da to nije išlo tako glatko, pa je sada spremljen novi nacrt Zakona o stanovanju. 

Neke od najavljenih izmena neće se odnositi samo profesionalce, već i na upravnike iz redova stanara.

Iako je u početku delovalo da su složni stanari dobro prošli jer su iz svojih redova izabrali upravnika, kasnije se ispostavilo da taj često nije obavljao poslove za koje je imenovan.

Profesionalnih upravnika u Beogradu je 660 i trenutno vode brigu u blizu od 40.000 stambenih zajednica. Međutim, nisu se usrećili ni svi koji su njih angažovali.

Ono što ostaje isto u Zakonu o stanovanju jeste da upravnike i dalje biraju vlasnici stanova, pa bio to neko od komšija ili neko sa strane. 

Novo je, pak, da će profesionalnim upravljanjem moći da se bave samo firme, a ne fizička lica. 

Razlog tome je, objašnjava upravnik Nenad Radić, što su se mnogi prihvatali posla u većem broju zgrada nego što su fizički mogli da postignu.

"Nema se uvid u broj koliko jedan upravnik ima stambenih zajednica. To je sada sa novim registrom, gde će biti i registar firmi, koliko ima zajednica i upravnika ko koliko ima zgrada na sebe. Na osnovu toga će ljudi moći da se odlučuju kog će upravnika uzeti, odnosno organizatora upravljanja u svojoj zgradi", kaže Radić.

Problema je bilo, kaže Radić, i sa stanarima u nekim zgradama koji nisu usvajali program održavanja zgrade, pa su upravniku ruke bile vezane. Izmene zakona bi i to trebalo da reše.

"Ako ga ne usvoje, a tada je u pitanju prinudna uprava, onda će upravnik moći to da sprovede dalje i neće pitati stanare po tom pitanju. Tako da ćemo neke od krupnih stvari, a najviše se odnosi na investiciono održavanje, moći da obavimo i bez toga", zaključuje Radić.

Novo u predlogu zakona je i da se stanari pitaju kada neko želi da izda stan za poslovne svrhe. Bilo da se radi o firmi, stanu na dan ili kozmetičkom salonu, bez njihovog pristanka to neće ni moći da se uradi

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()