UNA istražuje: Zašto je rečnik mladih u Srbiji sve siromašniji?

Vokabular mladih sveo se na samo 600 reči kažu sa Filološkog fakulteta u Beogradu

Autor: Jana Jakšić
27.10.2023. 19:15
  • Podeli:

Da li znate šta su fleks, hajp, bindž i krindž? Iz dana u dan mladi sve ređe koriste reči srpskog porekla, a upotreba slenga i žargona nikada nije bila veća.

Vokabular mladih sveo se na samo 600 reči kažu sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Da li ćemo uskoro morati da idemo na časove slenga da bismo razumeli tinejdžere?

Kada mladi razgovaraju između sebe često nam zvuči kao da razgovaraju drugim jezikom i osećamo se kao da nam je potreban rečnik kako bismo ih razumeli. Većina izraza došla je iz engleskog jezika, a njihova rasprostranjenost je posledica globalizacije i dostupnosti informacija putem interneta.

„Sve te reči su se ustalile u srpskom jeziku upravo zbog nemogućnosti zamene adekvatnim rečima“, kaže za UNU urednica lista „Prosvetni pregled“ Jelena Komarica.

Pitali smo i ljude na ulicama grada Beograda znaju li šta su fleks, bindž, hajp i krindž, stariji mahom nisu znali da objasne nijednu od ovih reči, ali su mladi znali svaku. Oni su sada može se reći „stručnjaci za žargon“ pa bi svaku od ovih reči mogli upotrebiti vrlo lako u svakodnevnom govoru i to bi zvučalo ovako:

Roditelji će verovatno biti ishajpovani kada budu videli svoju decu na televiziji i bindžovaće Una Dan, ali tinejdžeri kažu da će njihovi vršnjaci misliti da je to krindž.

Iako je rasprostranjenost novih izraza na internetu velika, na sreću roditelja još nije stigla do najmlađih članova porodice, već ih otkrivaju u tinejdžerskim danima. Ipak, stručnjaci kažu da je jezik živa materija i da se stalno menja te da je bolje da se što pre prilagodimo.

„Ceo taj proces globalizacije inicira ka tome da mi moramo neminovno da se uklopimo i moramo koristiti reči. Ne treba da se odupiremo, ali moramo naći meru u jeziku. Sa jedne strane je to dobra stvar, jer se na taj način građani Srbije i mladi ubrzano intelektualizuju usvajajući nove pojmove“, kaže Komarica.

Setite se, u duhu slenga, sledeći put kada pomislite da deca preteruju sa tuđicama, skapirajte da ste i vi svoje matorce smarali jezikom koji je tada bio in.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()