UNA na Sajmu vina: Božansko piće iz Otvorenog Balkana pred posetiocima iz cele Evrope

Na Sajmu vina izlaže 219 proizvođača iz Srbije, 66 iz Severne Makedonije, 25 iz Albanije, a posetioci iz celog sveta.

Autor: Jana Jakšić
18.11.2023. 19:20
  • Podeli:

Pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative Otvoreni Balkan,u Beogradu se održava Sajam vina na kom svoje proizvode predstavlja više od 600 izlagača iz gotovo 30 zemalja.

Na Sajmu vina izlaže 219 proizvođača iz Srbije, 66 iz Severne Makedonije, 25 iz Albanije, a posetioci iz celog sveta.

Kako smo imali prilike da se uverimo na samom sajmu, dolaze ljudi iz Zapadne Evrope i svi ne kriju oduševljenje.

"Glavna stvar je grožđe jer vi ni tortu od loših sastojaka ne možete da napravite dobrom a kamoli vino, tako da mora da bude vrhunsko grožđe. A da bi ono bilo takvo mora da bude vrhunska godina, da bude dosta sunca, malo padavina ili padavina uonim trenucima kada su vama neophodne", kaže Aleksandar Vinčić iz Vinarije "Vinčić".

Aleksandrovo vino proglašeno je za jedno od najboljih, a kaže da je za njegov uspeh zaslužna tradicija duža više od tri veka. Slična je situacija i sa drugim pićima.

"Veliko iskustvo treba da se prođe, zato smo mi i našoj rakiji dali slogan 'iskustvo u boci' jer smo celo iskustvo stavili u bocu", kaže Pavle Ćorović iz "Đedove rakije" i dodaje da pre svega treba imati dobru sirovinu odnosno voće.

"Potom da ga isfermentišete na pravi način, da uradite destilaciju kako treba i onda dolazi to čuvanje koje u odnosu na preferenciju samog čoveka može da bude na različite načine ali i tu mogu da se naprave greške. Mogu da se naprave kod rakije ali i kod vina, pa je zato važno čuvati ga na ispravan način", pojašnjava Ćorović.

"Vina moraju da stoje na određenoj temperaturi polegnuta. Naravno da čep onaj plutan i zapušač kojim se vina zatvara ne sme da bude suv, morada bude potopljen u vinu, zato se boce čuvaju u polegnutom položaju. Kako vazduh koji prodire u čep ne bi oštetio čep, presušio ga a sa druge strane da ne bi previše kiseonika ušlo u vino", objašnjava Marko Malićanin, profesor na Poljoprivrednom fakultetu.

Što je starije to je bolje, ali to nije nije jedina karakteristika koje božansko piće odvaja od drugih.

"Od jedne te iste sorte ako proizvodite na jednom ili drugom lokalitetu biće značajne razlike jer upravo to odvaja vino od drugog pića i nikad ne može da bude globalni proizvod. Tako da svako će da nađe neko vino koje njemu odgovara", dodaje profesor Malićanin.

Sajam traje do nedelje uveče i idealna je prilika da se upoznate sa asortimanom kako velikih tako i malih proizvođača.Cena ulaznice je 700 dinara,a iznajmljivanje vinske čaše košta 500 dinara. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()