UNA pita: Kako da brucoši dobiju mesto u domu i koliko će ih koštati ako ga ne dobiju?

Konkurs za mesta u studentskom domu je već počeo, a završava se 16. septembra

Autor: Una Đuričić
29.07.2024. 21:00
  • Podeli:

Iako su prijemni ispiti za fakultete prošli, budući brucoši ipak ne mogu skroz da se opuste, bar ne oni koje tek čeka selidba. Konkurs za mesta u studentskom domu je već počeo, a završava se 16. septembra. 

Od čega zavisi da li će neko dobiti mestu u domu, i šta mogu da očekuju oni koji su ipak primorani da nađu stan u Beogradu?

Upravo ovde, u jedan od 14 studentskih domova u Beogradu će se od septembra useliti nova generacija brucoša. Konkurs za mesto u studentskom domu je počeo, a od mnogo faktora zavisi da li će studenti dobiti svoje mesto ili ne.

"Bitno je da su na teret budžeta, to su državljani republike Srbije ili neke od zemalja iz regiona, i najbitnija stvar da su van teritorije Beograda. Posle se na osnovu proseka iz srednje škole, napravi rang lista, i na osnovu toga da li je prosek primanja veći ili manji, ako je manji prosek primanja imaju manje rang mesto", kaže predstavnik Udruženja studenata Studentski grad Stefan Milovanović.

Jeftiniji smeštaj od studentskog doma, bar u Beogradu neće naći, a pored cene, za sobu se studenti bore iz još jednog razloga.

"Mnogo velika prednost je taj društveni život koji se dešava u domu, te vannastavne aktivnosti, druženja, stiču se prijatelji za ceo život", dodaje Milovanović.

Brucoši kojima se ne ostvari želja, najčešće kreću u potragu za stanom tek krajem septembra, posle konkursa, a u potrazi za savršenim stanom, realnost je ipak drugačija od njihovih očekivanja.

"Voleli bi oni uvek da to bude najbliže fakultetu, da to bude jedan prevoz ili možda peške, ali to se najčešće ne dešava jer se fakulteti najčešće nalaze u centru grada gde je najskuplje iznajmiti stan. Tako da oni prvenstveno odaberu neku Borču, Mirijevo, Karaburmu, ta neka prigradska naselja", kaže agent za nekretnine Dušan Mirkulovski.

Konkurencija za male stanove u Beogradu je izuzetno velika, a upravo takve najčešće traže studenti.

"Skoro se nikad ne pojavljuje ispod 300 evra za tako neke periferije, i to su najčešće neke garsonjere, jednosobni, neki lošiji spratovi, da li se to radi o nekom potkrovlju ili se radi o prizemlju, a oni ukoliko se dogovore da dele odnosno budu cimeri, onda odaberu bar nešto oko 500 evra pa podele na 250, i možda čak 600, 700 pa onda dele njih troje", dodaje Mirkulovski.

Svako svoj budžet raspodeli na način na koji njemu odgovara, a ukoliko prve godine ne obezbedite sebi mesto u domu, najvažnije je da vam prosek tokom prve godine bude što viši, kako biste već u drugoj mogli ponovo da konkurišete.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()