UNA proverava: Kako naknaditi štetu od povrede u saobraćajnoj nezgodi u javnom prevozu?

Čak i oni koji nemaju kupljenu kartu, u slučaju nezgodu u vozilima gradskog prevoza, imaju pravo na naknadu štete

Autor: Stefan Dević
16.08.2023. 19:25
  • Podeli:

Sudar tramvaja i autobusa na Trošarini, dva autobusa u Ruzveltovoj, oborene majka i devojčica na pešačkom prelazu na Labudovom brdu...

To su samo neke od nezgoda sa beogradskih ulica, koje su se dogodile u proteklih nekoliko dana, u kojima su učestvovala vozila javnog gradskog prevoza. Na sreću, bez izgubljenog života.

UNA je proverila kako građani koji su imali neku povredu u saobraćajnoj nezgodi mogu do naknade štete.

Građani smatraju da bi trebalo da obratimo pažnju ne to "ko nam vozi autobuse". I dok neki kažu da se osećaju bezbedno u vozilima gradskog prevoza, drugi uveče baš i nije sigurno, "pogotovo za mladu devojku".

Stručnjaci kao problem vide manjak profesionalnih vozača u Srbiji.

"Činjenica je da se ti manjkovi nadomeštaju vozačima koji su u penziji. Da se nadomeštaju vozačima iz inostranstva, koji ne poznaju lokalne prilike i zaista je pitanje koliko sve utiče na to", ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Red vožnje mora da se poštuje, izgleda i po svaku cenu.

"Neke informacije govore o tome da su vozači koji su došli iz inostranstva vrlo savesni i vrlo disciplinovani. Međutim, postoje informacije da se na njih sve više negativno utiče, a pre svega u smislu da je poštovanje reda vožnje najbitnije od svega i da ponekad čak treba da prekrše i saobraćajno pravilo, da prođu kroz crveno koje se tek uključilo i da ne propuste pešaka", kaže Okanović za UNU.

Ipak, ukoliko putnik doživi neku nezgodu u javnom prevozu, ima pravo na naknadu štete, jer je osiguran. Kako objašnjavaju u Gradskom saobraćajnom preduzeću, čak i oni koji nemaju kupljenu kartu, takođe, imaju status putnika i imaju pravo na naknadu štete, ukoliko im se nešto dogodi u vozilu javnog prevoza.

U slučaju povrede, putnici su u obavezi da svoje povrede prijave "Centru za upravljanje saobraćajem" na telefon (011) 366 4040, a svoja prava ostvaruju kod osiguravača na adresi Ustanička ulica broj 128, navode iz javnog komunalnog preduzeća GSP Beograd.

Prilikom podnošenja zahteva potrebno je priložiti fotokopiju lekarske dokumentacije, izjavu o načinu povređivanja, druge dokaze o povredi, kao i ličnu kartu i broj tekućeg računa.

U saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile u prethodnim danima nije bila prijavljena neispravnost vozila. S tim u vezi, nije bilo potrebe da se nalaže vanredna provera ispravnosti vozila gradskog prevoza.

Vozila javnog prevoza u Beogradu svakako češće prolaze takve provere, što je dobro, navode stručnjaci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()