UNA proverava: Kakvi propisi važe za nabavku vazdušne puške i da li se proveravaju vlasnici tog oružja

Već za manje od 8.000 dinara svako ko poseduje ličnu kartu može da kupi vazdušnu pušku

Autor: Zvonko Ninkov
29.05.2024. 19:36
  • Podeli:

Pedesetčetvorogodišnji S. H. uhapšen je zbog sumnje da je jutros, kod Kalemegdana, najverovatnije iz vazdušne puške, pogodio u butinu 15-godišnju devojčicu. Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati posle čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu. Devojčica je zbrinuta u Institutu za majku i dete, jer joj je dijabola ostala zaglavljena u butini. Ovo je drugi slučaj u Beogradu za četiri dana da neko sa prozora puca vazdušnim oružjem na decu. Una televizija proverava kakvi propisi važe za nabavku takvog oružja i postoje li provere ko ga poseduje.

Već za manje od 8.000 dinara svako ko poseduje ličnu kartu može da kupi vazdušnu pušku. Za ove, koje spadaju u D kategoriju, kupac ne mora da ima lekarsko uverenje, niti ima obavezu da ga prijavi.

"Kod jačih vazdušnih pušaka, u kategoriji C, zakon nalaže obaveznu prijavu u roku od 8 dana od dana kupovine i obavezno je kupac ima navršenih 18 godina, naravno uz važeću ličnu kartu. Kod kategorije D kupovina je omogućena i mlađima od 18, sa navršenih 16, ali uz važeću ličnu kartu", kaže za UNU Zlatko Pavlović iz prodavnice lovačke opreme "PANIM".

Pavlović napominje da Srbija nije ništa liberalnija od EU, gde je zakoni gotovo isti, ali i da ni u jednoj prodavnici njegove firme se nikad nije desilo da mlađi od 18 godina pazari oružje. Kako su u oba slučaja upucavanja dece u Beogradu uhapšene starije osobe, pretpostavka je da  mlađi ipak ređe koriste takvo oružje.

I u slučaju Kalemegdana i u slučaju Sarajevske, policija je brzo utvrdila ko je pucao na decu. Jedna mogućnost je da se balističkim veštačenjem utvrdi odakle se i pod kojim uglom pucalo, a druga je mogućnost je da se proverom utvrdi gde je puška kupljena jer prodavci imaju obavezu da na godišnjem nivou to dostave policiji.

Problem je, međutim, kada se takvo oružje nabavi na crnom tržištu jer je onda gotovo nemoguće ući u trag negovom poreklu. Još gore je kada takvo oružje dospe u ruke onih koji ga zloupotrebe.

"To je čisti bes, to je neko uradio besa, dosade, gluposti, poriva koji nije normalan ljudima... Ne bih ja sad odmah optuživao oružje, oružje nikada ne pravi štetu. Pravi onaj ko ga drži u rukama, ko nema mozak, ko nema svoju radnju, ni svesnu, ni nesvesnu. Jednostavno, ono što uradi čovek koji ga drži, to je posledica oružja. Isto to može biti posledica i ako drži viljušku ili ako drži kamen ili bič, bilo šta drugo", pojašnja za UNU Dragan Vasiljević, član UO Nacionalne asocijacije za oružje Srbije

Inače, kako su nam rekli prodavci, popularnost ovog oružja je u porastu zbog sve više takmičenja u gađanju pcp vazdušnim puškama. Njihova cena je, međutim, mnogo veća i njih kupac mora da prijavi policiji

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()