UNA sa Džulijan iz Ugande: Da li se stranci druge boje kože osećaju ugroženo u Srbiji

Naša sagovornica u potrazi za boljim obrazovanjem, odabrala je Srbiju. Došla je iz Ugande pre dve i po godine, kada je dobila stipendiju za studiranje.

Autor: Tijana Škodrić
31.01.2024. 21:09
  • Podeli:

Nedavno smo ukazali na to da se na društvenim mrežama napravila stranica koja se zove "Crnac spotted", koja eksponira sugrađane afričkog porekla, fotografijama i obaveštenjima javnosti o njihovom kretanju. 

UNA je svojim angažovanjem svakodnevno pokušavala da ugasi stranicu - u čemu smo i uspeli. Međutim, tu se problem nije završio. 

Naša sagovornica u potrazi za boljim obrazovanjem, odabrala je Srbiju. Došla je iz Ugande pre dve i po godine, kada je dobila stipendiju za studiranje. 

„Studiram medicinu na srpskom, teško je baš. Moramo da učimo svakog dana osam do deset sati, a meni treba oko 14 sati učenja“, kaže nam studentkinja Džulijan Abasa. 

Ona je jedna od sedmoro dece i motivacije joj ne manjka - ni za učenje medicine, ni za učenje srpskog. 

„Naučila sam jezik za dva meseca, kada sam došla samo sam znala kako da kažem koliko košta ovaj krompir“, otkriva ona. 

I nije bilo sumnje po pitanju izbora zemlje. 

„Kada je moj tata video da je Srbija pravoslavna hrišćanska zemlja, on je bio baš uveren da mogu da dođem ovde i da ću biti bezbedna“, objašnjava nam Džulijan. 

Ipak, pojedini naši sugrađani učinili su da njen otac ne bude u pravu, zbog stranice "Crnac spotted". 

Instagram nalog je za samo nekoliko nedelja dostigao gotovo dve hiljade pratilaca, dok je zajednica stranaca sve vreme apelovala da se profil ugasi. 

Komentari na stranici su rasistički, gnusni i degradirajući. Iako se u biografiji profila navodi da je satira, među sadržajem nema ničega smešnog već samo pežorativnog. Zato smo kontaktirali Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i dobili informaciju da je reagovala. 

UNA je pokušala od Ministarstva unutrašnjih poslova da sazna hoće li biti neke reakcije, međutim ostali smo bez odgovora.

 Za to vreme - Džulijan se i dalje plaši, ona koja je izabrala Srbiju i koja želi da bude most između kultura. 

„Želim da budem dobra veza između Srbije i moje zemlje, zato što znam da mojoj zemlji treba mnogo stvari od Srbije, a ima i stvari koje Srbija može da uzme od nas. Želim da budem primer, model devojkama i tako ću morati da radim mnogo da budem uspešna i kad odem tamo - biću dobar primer drugima“, kaže Džulijen Asaba. 

U ovom trenutku glavna stranica je ugašena posle višednevnog truda sugrađana i UNA televizije. 

Ipak, postoji rezervna, te se problem nastavlja, a mi pitamo -  zašto? 

Ljudi poput Džulijan Abase oplemenjuju naše društvo i nikada ne bi trebalo da se osećaju ugroženo u Srbiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()