Alarmantno stanje: Stanovnici regiona odlaze, novorođenih sve manje

Podaci UN-a govore da je stopa fertiliteta u BiH 1,25 što je najniža stopa na svetu, a ništa bolje nije ni u Hrvatskoj i Srbiji.

10.09.2022. 20:33
  • Podeli:
Beograd Una TV.jpg Foto: Una TV

Precizni podaci koliko je stanovnika napustilo BiH u zvaničnim institucijama ne postoje. Kako kaže demograf Stevo Pašalić, BiH je 1991. godine dosegla svoj demografski maksimum kada je imala 4,3 miliona stanovnika. 

"Trenutne su procene, govorim o našim procenama, da BiH 3.015.000 stanovnika. To je gubitak od 1.361.000 stanovnika samo za ovih poslednjih 30 godina", kaže Pašalić.

Projekcije su da će se taj trend nastaviti i da će BiH imati trend smanjivanja stanovništva i da bi mogla imati do 2050. manje od 2,5 miliona stanovnika, pojašnjava Pašalić.

Pojačane migracije i niska stopa novorođenih, te životni standard samo su neki od razloga zašto nestaje stanovništvo BiH.

"Imamo odgođeno rađanje i sklapanje brakova, više ne rađaju žene od 20-25 godine koje su tada u najplodnije periodu. Pojavom pandemije je znatno pojačana smrtnost stanovništva, upozoravajuća rekao bih jer 2021. godine BiH je imala 48.503 umrla", kaže Pašalić. 

Iz zemlje se iselilo 400.000 Hrvata u poslednjih 10 godina i to u najboljim godinama, dok se u Hrvatsku doselilo oko 100.000 stranaca.

Tado Jurić, vanredni profesor na Hrvatskom katoličkom univerzitetu kaže da je Hrvatska pala na ispod 3,5 miliona stanovnika ali da je najvažnije pitanje etničke strukture.

"Najviše se iselilo Hrvata, a najviše doseljavaju stranci", pojašnjava Jurić.

Srbiju godišnje napusti oko 60.000 stanovnika. Pozitivan prirodni priraštaj registrovan je samo u Novom Pazaru, Tutinu i Preševu, dok je najmanje beba rođeno u Aranđelovcu, Crnoj Travi i Dimitrovgradu.

Sociolog MIlica Vesković Anđelković kaže da je problem što se uglavnom rađa dvoje dece, retko troje i da ne očekuje poboljšanje situacije.

Svaki građanin predstavlja najvredniji resurs jedne zemlje. Zato politike integracije u različitim oblastima kao što su obrazovanje, zdravlje, tržište rada i regionalni razvoj predstavljaju preduslov uravnoteženog demografskog i opšteg razvoja ali ono što je najbitnije - opstanka.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()