Zakonitost rada izvršitelja: UNA pita - da li su Ljubišu Ćirića (83) opravdano izbacili iz stana?

Kako se ovaj slučaj ne bi ponovio, tarži se izmena zakona kojom bi se zaštitilo pravo na dom

Autor: Web UNA TV
28.10.2024. 21:00
  • Podeli:

Ljubišu Ćirića, starog 83 godine, izvršitelji su iselili iz stana zbog poslovnog duga. Slučaj je privukao veliku pažnju javnosti i i izazvao niz osuda na društvenim mrežama koje se odnose na izvršiteljku Mirjanu Dimitrijević

Da li je izbacivanje opravdano i koje je rešenje da se takvi slučajevi ne bi ponovili? O tome smo razgovarali u našoj emisiji "Podne", a sagovornici Marijane Tabaković bili su advokat Nenad Vladić i Ivan Zlatić iz Združene akcije "Za krov nad glavom".

Problem ne predstavlja sama presuda, već nezakonitost prilikom izvršenja, ističe advokat Nenad Vladić. Polovina stana koja je prodata bila je Ljubišina, a druga polovina pripadala je njegovoj unuci.

"Javna izvršiteljka nije mogla da iz stana, zamislite situaciju da je u pitanju jedna soba, nije određeno koji ćošak je moj, koji ćošak je vaš. A ona dolazi, za polovinu stana gde nema određenih granica, iseljava čoveka", kaže Vladić.

Nadležna izvršiteljka Mirjana Dimitrijević odgovorila nam je da javni izvršitelj nije stranka u postupku i da je za "drugu stranu priče" neophodno da kontaktiramo izvršnog poverioca.  

"Prvi osnovni sud sprovodio je izvršenje do 19.09.2019. godine, kada je po odluci suda, dalje sprovođenje ustupljeno od suda meni u nadležnost. U toku daljeg sprovođenja izvršenja ograničila sam izvršenje na 1/2 predmetnog stana, s obzirom na to da je supruga izvršnog dužnika dostavila dokaze da je suvlasnik na 1/2 stana po osnovu bračne tekovine. Napominjem da je predmetni izvršni postupak sprovoden bez ikakvih nepravilnosti, u svemu u skladu sa zakonskim odredbama", navela je Dimitrijevićeva.

Advokat Vladić ističe da je izvršiteljka pribavila saglasnost od unuke čija je druga polovina, što joj nije dalo pravo da iseli Ljubišu.

"Zakon ne predviđa mogućnost drugog suvlasnika da daje ovlašćenje javnom izvršitelju da ga iseljava. To je apsolutna nezakonitost. Jedini način je bio da unuka pokrene nov sudski postupak za iseljenje protiv Ljubiše. To ne postoji, nije pokrenut", zaključio je Vladić.

Ceo slučaj mogao je biti rešen na drugačiji način, ističu iz Združene akcije "Za krov nad glavom" zato što je Ljubiša imao drugu imovinu. Zakon obavezuje javnog izvršitelja da vodi računa da prilikom izbora predmeta izvršenja izabere ono što je najpovoljnije za izvršnog dužnika, a to u ovom postupku nije urađeno. 

Nepravilnosti se dešavaju zbog promene izvršnog postupka 2011. godine, kada je izvršavanje povereno privatnim preduzetnicima, ističe Ivan Zlatić.

"Zakonodavac je tako postavio, ne govorim sad o pojedinačnim izvršiteljima, ni da su oni loši ljudi ni da su korumpirani, oni su stavljeni u takvu poziciju da u interesu svoje preduzetničke radnje moraju da postupaju što brže, da se bore za što veći profit, da se bore za što veće troškove... To je situacija koju smo postavili onda kada smo ih oduzeli od suda", zaključio je Zlatić, aktivista Združene akcije "Za krov nad glavom".

Kako se ovaj slučaj ne bi ponovio, udruženje traži izmenu zakona kojim bi se zaštitilo pravo na dom, odnosno da nepokretnost koja ima funkciju doma ne može da bude predmet postupka, a da se izvršenje vrati u ruke suda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()