Zbog 'gangsterske samovolje izvršitelja' desetine porodica ostaju bez domova

'Jedino što možemo da uradimo da bismo sprečili tu nepravdu je da fizički stanemo i da branimo te ljude!'

03.10.2022. 19:52
  • Podeli:
beograd-panorama-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Gotovo tri meseca pošto su izvršitelji u julu izbacili slikarku Draganu Milisavljević iz stana u Cvijićevoj ulici u Beogradu, ona nema svoj krov nad glavom, već živi u stanu svojih prijatelja.

Prinudno iseljena slikarka, međutim, nije jedina koja gube bitku protiv privatnih izvršitelja. Kako navode iz Udruženja "Krov nad glavom" izvršitelji sprovode "gangstersku samovolju", zbog čega je to udruženje predalo zahtev Ministarstvu pravde za izmene Zakona o izvršenju i zatražilo ukidanje javnih izvršitelja.

"Tako su bili nasilni, to nikada neću zaboraviti! To je nešto što vas izmesti, kao da niste u svojoj zemlji, među svojim ljudima. Osećate se strašno. Život vam je potpuno razoren. Moram da vam pokažem moju presudu. Ona je na dve strane. Za sve ove godina suđenja to se svelo na dve stranice, koje su vrlo nejasne i nečitke", kaže za UNU Dragana Milisavljević.

Izgubila je stan zbog kojeg je prodala je porodičnu kuću u Jagodini i poslovni prostor na Novom Beogradu. A stan je kupila uknjižen, legalno!

Žrtva loše uređenog sistema je i Tatjana Aničić, koja gotovo osam godina živi u konstatnom strahu da će se sa porodicom naći na ulici.

"Taj stres je okidač za mnoge zdravstvene probleme, ali ja sam svaki dan pod stresom. Pri tome sam majka maloletnog deteta, kome preti izbacivanje na ulicu svaki dan. Ja sa ulice neću moći da plaćam kirije, advokate. I ovo sada je jako veliki pritisak na budžet. A da ne pričam o mom zdravlju i zdravlju mog maloletnog deteta", ističe za UNU Aničić.

Sve to omogućio je "Zakon o izvršenju", navode iz Udruženja "Krov nad Glavom".

"Jedino što možemo da uradimo da bismo sprečili tu nepravdu je da fizički stanemo i da branimo te ljude. Međutim, to nije dovoljno i deluje da je jedini način da se bilo šta promeni – da se menja zakon i da ulete institucije. Ne možemo da verujemo da Ministarstvo pravde nije zainteresovano šta se dešava sa tim ljudima, koje za ruke i za noge iznose iz jedinih domova", naglašava Ivana Anđelković iz Udruženja "Krov nad glavom".

Prinudna iseljavanja uopšte nisu redak slučaj u proteklim godinama, pošto se dešava i po nekoliko desetina iseljenja godišnje. Zbog toga, možda baš u zgradi pored koje ste danas prošli neko sada drhti da bi izvršitelj mogao da zakuca baš na njegova vrata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()