Zbog nepažnje roditelja, svake godine neko dete strada od toplotnog udara

Nerazvijeni centar za termoregulaciju dovodi u zimskom periodu do prehlada, a u letnjem do pregrevanja i zato se mora voditi i računa o oblačenju

Autor: Lena Sladojević
19.07.2023. 19:45
  • Podeli:
Dijete u autu Vrucina_UNA-64a310f6dee31.webp Foto: UNA

Deca do druge godine nemaju razvijen sistem termoregulacije i neophodno im je više vremena da prilagode temperaturu tela spoljašnim uslovima. Zbog nepažnje roditelja, svake godine neko dete strada od toplotnog udara.

Pedijatar Saša Milićević upozorava i moli roditelje da posebno tokom vrućina povedu računa.

Decu nipošto ne treba ostavljati u kolima same, ni na nekoliko minuta!

"Na žalost, svake godine se to događa i uvek bude i neki fatalan ishod. To su situacije koje roditelji prosto ne shvataju ozbiljno, to je ta čuvena rečenica 'Samo sam skočio do pumpe, ostavio sam malo otvoren prozor'. Međutim, dečji organizam koji je u toj rerni, u toj pećnici, kratko vreme bez vode zapadne u jedno pravo šok stanje. To je taj toplotni udar koji može da završi fatalno!", ističe Milićević.

Nerazvijeni centar za termoregulaciju dovodi u zimskom periodu do prehlada, a u letnjem do pregrevanja i zato se mora voditi i računa o oblačenju.

"Svi smo skloni tome da se samo plašimo da se ne prehladi, da mu ne bude hladno, da ga ne zaboli grlo, a zanemarimo tu situaciju da dete može da bude i pregrejano. Postoje kod bebe tzv. hipertermija enmedio, dete bude pretopljeno zato što je možda prviše obučeno ili je previše topla sredina", objašnjava pedijatar.

A na pitanje upućeno roditeljima "Kako njihovi mališani podnose visoke temperature?", oni odgovaraju da se trude da šetaju se po hladovini, da ih ne izvode u najtoplijem delu dana, kao i da stalno nose flašicu vode sa sobom. Unos što više tečnosti, kvašenje glave, sladoled... još neki su od recepata za rashlađivanje.

Kako sačuvati decu od toplotnog udara:

  • Izvoditi ih ujutro i uveče,
  • Nikako ih ne ostavljati u kolima same,
  • Klima uređaji moraju biti podešeni na 24 stepena, nikako niže,
  • Oblačiti ih lagano,
  • Davati im  više tečnosti,
  • Hraniti ih zdravo, supama, voćem i povrćem.

"Treba izbegavati odlazak napolje, ako je to nekako moguće ali to je teško u ovom periodu. Često savetujemo ali roditelji moraju da idu negde, dete da vode kod bake i deke. Treba da nose šeširić, maksimalno da budu u hladu ukoliko je to moguće, detetu mora non-stop tečnost da se daje, a dobro je i da imaju pamučnu odeću da koža može da diše", kaže pedijatar Milićević.

Doktor naglašava da se telo deteta zagreva tri do pet puta brže nego kod odraslih i zato sada treba posebno razmišljati o njihovim potrebama i bezbednosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()