Zemljotres u Turskoj 1.000 puta jači od zemljotresa u Kraljevu 2010.

Ovakvih potresa bude petnaestak godišnje na tom području, samo što se dešavaju u nenaseljenim područjima, tako da nisu zapaženi, kaže seizmolog.

06.02.2023. 19:08
  • Podeli:
Turska_zemljotres_foto_AA (22)-63e0c73ccd901.webp Foto: AA

Upoređujući posledice razornog zemljotresa sa onim koji je pogodio Kraljevo 2010. godine, Branko Dragičević iz Republičkog seizmiološkog zavoda kaže da je turski bio 1.000 puta jači.

Oslobađanje nakupljene energije

Prema njegovim rečima, vreme kada se zemljotres dogodio, rano izjutra, kao i objekti koji nisu imali seizmičku zaštitu, doprineli su ovoliko velikom broju žrtava.

Poslednji sličan zemljotres koji se dogodio u Turskoj bio je pre 80 godini, a ovaj bi mogao biti najsnažniji u istoriji.

Prema Dragičevićevim rečima, do ovako snažnog zemljotresa došlo zbog toga što se u poslednjoj deceniji nakupila ogromnna seizmička energija koja se u jednom trenutku, bez ikakvih nagoveštaja, oslobodila na ovom području, prenosi RTS.

Pojašnjavajući da je reč o seizmički poznatom području koje pripada tzv. mediteranskom pojasu kojem i mi pripadamo, Dragičević napominje da su se ovde dešavali snažni zemljotresi i ranije. Prema njegovim rečima ovakvih potresa bude petnaestak godišnje, samo što se dešavaju u nenaseljenim područjima, tako da nisu zapaženi.

1.000 puta jači od kraljevačkog

"Ako bi hteli da uporedimo kolika je razorna moć ovog zemljotresa, prisetimo se onog u Kraljevu 2010. godine,  koji je imao 100 puta nižu magnitudu, ali je pri ovom zemljotresu u Turskoj, oslobođena 1.000 puta veća energija nego što je bilo energija potresa u Kraljevu", rekao je Dragičević.

Prema njegovim rečima, dubina na kojoj je bio epicentar znatno utiče na posledice udara, a kako je u ovom slučaju reč o vrlo maloj dubini, na nekih 15 kilometara, time su i posledice strašnije.

"Ono što je doprinelo velikim posledicama jeste i to što se dogodio u ranim jutarnjim satima, kada su mnogi ljudi bili u objektima, a znamo da je 80 odsto stradalih u objektima koji nisu seizmički zaštićeni", rekao je Dragičević.

Njegove reči su u skladu sa slikama iz Turske i Sirije na kojima se vidi da su neke zgrade sravnjene sa zemljom, dok su neke vrlo blizu njih ostale neoštećene.

To nam daje nadu da možemo da se zaštitimo od zemljotresa, kaže seizmolog, koji zaključuje da je današnji zemljotres u tzv. Istočnom andolijskom rasedu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()