Žene se bude, protesti se nastavljaju: Ne moramo da znamo šta je feminizam, u kostima osećamo bes

Na ulicama se vidi bes i želja da se nešto promeni, kaže jedna od organizatorki protesta

16.10.2022. 19:06
  • Podeli:

Ne osecaju se bezbedno na ulici, društvo ih je izneverilo a institucije ih ne čuju. Zato su odlučile da ženski krik čuju svi i izašle su na ulice. I u Srbiji i u Bosni i Hercegovini ovih dana žene vode neke svoje bitke - samo deo njih isplivao je na površinu. Šta je ispod te površine i da li se žene, povezane u solidarnosti i saosećajnosti, konačno bude? 

Za revoluciju su izabrale svoje najjače oružje - glas. Protest je počeo zbog intervjua sa silovateljem, a traje jer je borba mnogo veća i na više frontova.  

Pesnikinja Radmila Petrović kaže da je poražavajuće što toliko mladih osoba već zna mnogo o nasilju i to je razlog zvog čega se protiv nasilja ustaje. 

"Rođenje ženskog deteta u Srbiji je utešna nagrada, mi se protiv toga organski bunimo, mi ne moramo da znamo šta je feminizam, mi ne moramo da znamo istoriju feminizma, mi u kostima osećamo da ovo više ovako ne može i da  moramo nešto da preduzmemo", objašnjava Radmila. 

Na ulicama se vidi bes i želja da se nešto promeni, kaže jedna od organizatorki protesta Jelena Riznić ispred organizacije "Ženska solidarnost".


"Velika je želja da se taj glas čuje na ulicama i da nas konačno insitucije, koje nas inače ne čuju, sada mora da nas čuju - jer smo glasne."

Bes na ulicama se pamti i pokreće svaku sledeću pobunu. Cilj okupljenih je da ova tema ne izađe iz fokusa i da se ne zaboravi.

Riznić naglašava da ova tema mora da bude relevantna svakog dana. 

"Da ne budu više žene one ping-pong loptice kojima se dobacuju vlast i i opozcija, nego da to bude jedno autentično obraćanje pažnje na polovinu populacije, polovinu glasačkog tela na kraju krajeva, populacije koja plaća porez za sve ove insitucije koje su na kraju izneverile te iste žene. "

Otvaranje jedne teme u javnosti znači osvajanje prostora za sve druge, trenutak buke koristi svaka žena koja želi da vrišti neki svoj problem. A spisak nije mali. Na neke druge probleme podseća Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra. 

"Imamo sada ovo akušersko nasilje, ozbiljno nasilje u porodilištima, to se dešava godinama, ne menja se. Imamo ozbiljnu diskrimanciju mladih žena na tržištu rada i neće se promeniti dok se neke zakonske stvari ne promene. Znate, da poslodavac zna da kada se rodi dete, da će na jedan deo porodiljskog odsustva morati da ode i otac, da poslodavcu bude svejedno da li će zaposliti muškarca ili ženu...", kaže Vanja Macanović.

Pesnikinja Radmila Petrović optimistično kaže da trenutno postoji kritička masa koja je sprema da ustane i da se bori. Ponavaljajući da više nikada neće dozvoliti da žene budu drugorazredni građani. 

Žene se zaista bude jer im san prekida nagomilano nezadovoljstvo koje sve više izlazi na površinu. I čini se da neće stati i prestati da viču - "Žena je rodila revoluciju, muškarac ubija revoluciju, institucije ćute, a žene izlaze na ulice."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()