Bratu: Srbija se usklađuje sa EU regulativama u oblasti sajber bezbednosti

Ukazano je i na značajan porast broja prijavljenih incidenata od 40 odsto u 2024. u poređenju sa prošlom godinom

23.10.2024. 15:21
  • Podeli:
sajber bezbednost, cyber security, internet, sajber kriminal, haker, hakeri, evropska unija - profimedia-0661431440-6718f80bd2bbb.webp Foto: Profimedia

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Jan Bratu istakao je danas da je Srbija napravila važne korake kako bi se uskladila sa direktivom NIS2, koja za cilj ima podizanje zajedničkog nivoa sajber bezbednosti širom Evropske unije i  da je to važan element u procesu integracije Srbije u EU. 

Govoreći na Nacionalnoj sajber konferenciji koju je organizvalo Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) i Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS)  u Beogradu, Bratu je rekao da je Srbija jedna od zemalja koja će učestvovati u obukama vezanim za NIS2 direktivu. 

"Svi privredni subjekti i preduzeća izvan EU moraće da se usklade sa uslovima iz NIS2 direktive da bi imala pristup tržištu EU", naglasio je Bratu.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da Srbija mora da jača sajber bezbednost u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da je EU izdvojila pet miliona evra za projekat Sajber Balkan čiji je cilj pojačavanje sajber otpornosti institucija.

"Podrška sajber bezbednosti postaje ključna za održivost regiona s obzirom na rastuće političke pretnje. Srbija već poseduje snažne zakonske i institucionalne okvire i mi je ohrabrujemo da nastavi sa pojačavanjem politike sajber bezbednosti", izjavila je Halačeva.

Pomoćnik ministra za informisanje i telekomunikacije zadužen za informacionu bezbednost i tehnologije Nikola Bićanin rekao je da je pripremljen Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti koji će biti usklađen sa regulativom EU.

"Očekujemo da nacrt zakona do kraja godine bude usvojen u vladi i da u prvom kvartalu sledeće godine bude usvojen u Narodnoj skupštini, nakon čega sledi puna implementacija", rekao je Bićanin.

Direktor Sektora za informacionu bezbednost i tehnologije RATEL-a Duško Kodžić ukazao na značajan porast broja prijavljenih incidenata od 40 odsto u 2024. godini u poređenju sa prethodnom godinom. 

"U cilju smanjenja broja i izloženosti ranjivih servisa na nacionalnom nivou uspostavili smo i sistem za rano upozorenje kao vid proaktivne zaštite koji treba da operatorima informaciono-komunikacionih sistema od posebnog značaja pruži blagovremene informacije o potencijalnim pretnjama i rizicima, ali i preporuke kako ih izbeći", objasnio je Kodžić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()