U Beogradu 1.180 biračkih mesta: Glasaće se u vrtićima, parohijskom domu i na 10 novih birališta

Otkada je donet novi Zakon o izboru narodnih poslanika, značajnija je uloga lokalnih izbornih komisija na parlamentarnim izborima.

24.11.2023. 08:37
  • Podeli:
izbori u srbiji dragan kujundžiž tanjug-652947d2a00d4.webp Foto: Dragan Kujundžiž/Tanjug

Na izborima 17. decembra, u glavnom gradu glasaće se na 1.180 biračkih mesta, deset više nego na prethodnim. Biračka mesta su i u privatnim kućama, ugostiteljskim objektima, vrtićima, parohijskim domovima. 

Gde je prijavljeno najviše a gde najmanje birača

Na biračkom mestu 65 u Osnovnoj školi "Mihajlo Pupin" ove godine bilo bi oko 3.000 birača, ali Zakon ne dozvoljava više od 2.500, pa je Opština Zemun morala da doda još jedno, u istoj školi.

Novo biračko mesto i u naselju Grmovac. Ove godine, prvi put glasaće se u parohijskom domu.

"Mi poslednjih 10, 12 godina imamo dva biračka mesta u naselju Busije koja se nalaze u okviru Hrama svetog Ćirila i Metodija u pomenutom naselju i ove godine smo uveli još jedno biračko mesto, to je sadašnje biračko mesto 114 u naselju Grmovac takođe se nalazi u okviru Hrama svetog proroka Ilije, tj. glasaće se u parohijskom domu", rekla je Andrijana Kukolj iz Gradske opštine Zemun.

Jedno od biračkih mesta sa najmanje glasača je u naselju Soko Salaš. Tamo je upisano oko 160 birača, prenosi RTS.

Glasanje u parohijskom domu i vrtićima

Nekoliko vrtića Predškolske ustanove "11. april" pretvara se u glasačka mesta. U "Leptiriću" se glasa više od dve decenije.

"To se priprema dan ili dva pred izbore kontaktira iz lokalne samouprave osoba zadužena za taj deo posla i sa zaposlenima se priprema biračko mesto gde se donosi i nameštaj i biračke kutije. Neko od naših zapoelsnih nakon zatvaranja biračkog mesta i izlaska izborne komiisje ostaje gde prostor se čisti, dezinfikuje provetrava da bi mališani nesmetano mogli u ponedeljak da budu u vrtiću", navela je Vesna Perić iz PU "11. april".

Mesne zajednice ne učestvuju u sprovođenju izbora, gradske opštine pomažu u logistici

I dok su nekada u organizaciji izbora u Beogradu učestvovale i mesne zajednice, danas to više nije slučaj, a i uloga gradskih opština je ograničena.

"Mesne zajednice nemaju ulogu u sprovođenju izbora. Lokalne izborne komisije nemaju ulogu u sprovođenju beogradskih izbora, znači gradskih izbora za odbornike Skupštine grada. Dakle GIK je sastavljen od stalnog i proširenog sastava i preko svojih koordinatora i preko opština sporvodi svoje izbore za svoje odbornike. Nama logistiku i neku asistenciju pružaju gradske opštine ali ne učestvuju formalno u sprovođenju ovih izbora", rekao je Zoran Lukić, predsednik Gradske izborne komisije.

Otkada je donet novi Zakon o izboru narodnih poslanika, značajnija je uloga lokalnih izbornih komisija na parlamentarnim izborima.

Najveći deo posla sada obavljaju lokalne izborne komisije, od tehničke pripreme, do sačinjavanja zbirnog izveštaja o glasanju na svojoj teritoriji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()