UNA istražuje: U slučaju da niko ne obezbedi većinu šta će se desiti sa formiranje vlasti u Beogradu

Ni deset dana posle izbora još nemamo konačne rezultate

Autor: Zvonko Ninkov
27.12.2023. 19:41
  • Podeli:

Ni deset dana posle izbora još nemamo konačne rezultate, a situacija u Beogradu kao da sve više ide ka tome da niko neće uspeti da obezbedi većinu. Predstavnici liste "Mi - glas iz naroda" za sada ostaju pri stavu da se neće prikloniti nikome, a pre nekoliko dana njen nosilac dr Branimir Nestorović zapretio je "ozbiljnim batinama" potencijalnim preletačima. Šta se dešava u slučaju pat pozicije, u priči Zvonka Ninkova.

Većina od 56 odbornika trenutno deluje kao nedostižna za bilo koga da formira vlast u Beogradu. Ni ponavljanje izbora 30. decembra na tri biračka mesta u prestonici neće doneti željenu prevagu nijednoj strani, te će odnos snaga ostati isti. Oni, za koje se verovalo da mogu da budu jezičak na vagi, ostaju pri tome da im za saradnju ne odgovara nijedna opcija.

"Pokret MI - GLAS IZ NARODA ostaje čvrst u svom stavu da neće u koaliciju ni sa vlašću ni sa prozapadnom opozicijom, ni u republici ni u Beogradu. I jedni i drugi rade protiv interesa države, onako kako mi shvatamo državu, samo na različite načine", stoji u saopštenju ovog pokreta.

U tom slučaju novi izbori deluju kao jedini mogući izlaz. Iz dosadašnje vladajuće koalicije i dalje veruju da do novog izlaska na birališta ne mora da dođe.

"Mislim da to nije pametna odluka jer se na izbore izlazi upravo da se vidi ko raspolaže kolikim narodnim kapacitetom i da na osnovu toga se formira vlast", kaže Ivica Dačić, predsednik SPS-a.

Dosadašnji gradonačelnik kaže da može da se desi da bude ponavljanja izbora u glavnom gradu jer nema skupštinske većine, ali da "nije siguran da će opozicija izaći na njih". No, lista "Mi - glas iz naroda" veruje suprotno - da može samo da profitira od novih izbora. Ipak, kažu upućeni, to može i da im se osveti.

"Za njih bi dobro bilo da ih birači upoznaju, a to znači da ne idu autodestruktivno, da grade svemirsku poziciju, nezavisnu od svega. To je nerealno. Postoji uvek neka veza sa nečim, odnosno, ako ništa drgo sa nacionalnim interesima države", kaže Dejan Miletić, politički analitičar.

Ako niko ne popusti, sled događaja je ovakav:

- Na izbore se ide ako Skupština grada ne bude konstituisana u roku od 60 dana od objavljivanja rezultata izbora i ne imenuje predsednik Skupštine.

- Rok može biti i produžen ukoliko Skupština grada potvrdi mandate odbornika, izabere predsednika i postavi sekretara, ali u narednih 30 dana ne izabere gradonačelnika i gradsko veće.

- Predsednik Narodne skupštine dobija rok od 60 dana da raspiše izbore za odbornike, s tim da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana.

Po toj računici, novi beogradski izbori mogli bi biti održani najranije sredinom aprila. Praktičnija mogućnost deluje ona da se na birališta izađe tek u junu, pošto su tada i redovni izbori za odbornike u 17 gradskih opština.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()