UNA istražuje: Zašto se naše žene ne uključuju više u politiku?

Učešće žena u politici i dalje je simbolično

Autor: Zvonko Ninkov
05.12.2023. 20:01
  • Podeli:

Zakon je jasan - na izbornim listama trebalo bi da bude 40% žena i već letimičan pogled na one koje učestvuju na parlamentarinim izborima pokazuje da se većina toga i pridržavala. Ipak, čini se da je, osim tog formalnog propisa, učešće žena u politici i dalje simbolično. Zašto se žene ne uključuju više u javnu sferu i jesu li teme koje njih zanimaju uopšte u fokusu predizbornih kampanja?

Jeste da je žena na čelu Vlade Srbije, da u njenom kabinetu ima jedanaest ministarki i da su nešto više od trećine narodnih poslanika žene, ali da li je to dovoljno, pa da kažemo da su postale ravnopravne? Na pet aktuelnih izbornih lista žene su nosioci, na dve čak i prve na njima, pa, opet, čini se da se lepši pol i dalje drži van politike.

I mišljenja građanki, koje smo pitali o politici, gotovo su ista - kažu da za bavljenje istom nemaju vremena.

Na takav negativan stav o damama u politici nadovezuje se i analiza izveštavanja medija o ženama u političkoj kampanji Akademije ženskog liderstva. Ona je pokazala da teme koje su bliske nežnijem polu premalo zastupljene, a da su političarke koje učestvuju u kampanji medijima gotovo nevidljive.

"Mi vidimo ženska lica, ali još nije proteklo dovoljno vode Savom i Dunavom da bismo se uverili da je njihovo prisustvo podrazumeva i njihovu stvarnu ulogu. Mislim da u tom grmu leži zec. Da kada se građani budu uverili da žena na javnoj poziciji predstavlja donositeljku odluka, da se ona nešto pita, da njen glas suštinski nešto znači, tog trenutka, čini mi se igrica se menja i tada njoj nije mesto samo u kući, već i na javnoj sceni", kaže Marija Srdić iz Akademija ženskog liderstva.

Iako neki principi za sada deluju samo kao proklamovani, a ne toliko i stvarni, kvote za izborne liste je prvi korak žena, kako onih koje biraju, tako i onih koje su birane, da se više uključe u politiku kaže profesorka Zorica Mršević.

"Mi se još uvek nalazimo u patrijahalnoj sredini koja u ženi ne vidi pravu predstavnicu, ne vidi pravog političkog aktera u bilo kojoj ulozi i samim tim sve ispada pomalo nezrelo", kaže profesorka.

Ono što bi verovatno promenilo i učešće žena u kampanjama sigurno su i teme koje se nameću.

Da je više onih koje se tiču njihovog položaja, diskriminacije ili pitanja porodice, sigurno da bi se ona našle pozvane da se njima više i bave od muškaraca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()