Dela mladih ruskih umetnika na pozorišnom festivalu anti-ratne drame u Beogradu

Drame, nastale posle februara 2022. kada je počeo rat u Ukrajini, igraće se na sceni pozorišta "Branko Krsmanović" od 16. do 18. decembra

Autor: Bojana Petrušijević
15.12.2022. 13:41
  • Podeli:
Ruski umetnici_pozorišni festival_Foto UNA-639a0e4e55511.webp Foto: UNA

Više od 100.000 Rusa izbeglo je u Srbiju od početka rata u Ukrajini. Među njima na stotine umetnika – glumaca, dramaturga i reditelja koji će u Beogradu od 16. do 18. decembra održati međunarodni festival anti-ratne drame, pod nazivom "Eho Ljubimovke".

Drame, nastale posle februara 2022. kada je počeo rat u Ukrajini, će se igrati u pozorištu "Branko Krsmanović".

Umetnice koje su došle u Beograd u jeku političke krize navode da je deo njihove misije da daju glas dramama koje su bile utišane u Moskvi – sve što bude bilo izvedeno na beogradskoj sceni, u Rusiji je zabranjeno. Svi autori su veoma mladi, a jedna od njih je i 28-godišnja rediteljka Anja Makijeva.

"Ovde sam došla sa mužem sredinom jula. Posle nekoliko meseci u Beogradu, kad god se čujem sa rodbinom, shvatam pod kojim su utiskom cenzure i laži. Izvešćemo drame koje nikada nisu igrane u Rusiji, jer su zabranjene. Upravo one odražavaju neke važne procese i sve ono što se može doživeti kada neko nema neutralan stav prema progonu, ratu i posledicama laži", kaže Makijeva za UNU.

"Jedna od ideja nam je, takođe, da otvorimo dijalog sa srpskom publikom i umetnicima, jer je srpsko stanovništvo kroz rat doživelo slične stvari. Rat je nesumnjivo uticao i na njihovo stvaralaštvo, pokret, reč i vizuelizaciju što će biti jedna od tema na sceni", objašnjava dramaturškinja Serafima Orlova.

Festival "Eko Ljubimovka" održan je u gradovima širom sveta, gde su stigli ruski emigranti nošeni posledicama rata.

Publika će moći da pogleda pet drama iz pera ruskih pisaca i jednu pisanu kroz prizmu beloruskog autora. Većina onih koji će stati na scenu Krsmanca su veoma mladi, a nisu prestali da stvaraju ni u teškim vremenima, primećuju organizatori.

"Trenutno ih se više tiče ono što se događa. Došli su neki mladi, inteligentni, sveži ljudi spremni na promene. Spremni su da se bore i da pod uticajem promene mikrosveta menjaju, makrosvet", ističe za UNU rediteljka Nataša Radulović.

Ulaznice za prvi festival ovakvog tipa će biti besplatne, a zahvaljujući studentima Filološkog fakulteta koji će prevoditi – moguće je i aktivno učestvovanje u dijalogu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()