Oslušnite sami sebe: UNA je bila na promociji zbirke pesama "Hram tišine"

Poezija ne nosi samo pečat svog autora, već nešto govori i o onome ko je čita i tumači

Autor: Una Đuričić
01.02.2024. 21:37
  • Podeli:

U okviru programa Studenskog kulturnog centra "Reč u prostoru" održana je promocija zbirke pesama "Hram tišine" autorke dr Marije Jeftimijević Mihajlović. U razgovoru sa pesnikinjom saznali smo da li se poezija čita i danas i u kojoj meri.

Knjiga "Hram tišine" nastajala je tokom više godina i predstavlja prvu pesničku zbirku Marije Jeftimijević Mihajlović. U njoj su sakupljene pesme sa nacionalnom tematikom, ljubavne pesme, kao i one koje su inspirisane nekom vrstom duhovnog iskustva.

"Poruka ove same knjige je bila takva da se čovek zapravo osvrne na ono što poezija nosi, ona nosi ono najbolje od nas samih, ali najbolje možda i od ovog vremena, iako ovo vreme nije ono koje propagira kulturne vrednosti, duhovne vrednosti pa čak ni intelektualne", rekla nam je autorka.

Prema rečima dr Mirjane Bečejski, jedne od prvih čitalaca i recenzenata, ova zbirka se čita "u dahu i bez daha".

"Pesme u zbirci 'Hram tišine' podeljene su u pet ciklusa od kojih svaki predstavlja neku vrstu prizivanja svetlosti, spoznanja i samopoznanja. Svetlost je jedna od ključnih reči zbirke i ona otkriva jedno od najznačajnijih uporišta pesnikinje Marije Jeftimijević Mihajlović, a to je hrišćanstvo", smatra Bečejski.

"Postoji dubina, svetlosna dubina, prebivalište ognja i dom plamena iskre večnog trenutka. Postoji čovek, u njemu čovek, u njemu čovek", kaže Nataša Lasica.

Poezija ne nosi samo pečat svog autora, već nešto govori i o onome ko je čita i tumači. A ko danas čita poeziju i da li se ona uopšte čita, pitali smo autorku.

"Mislim da se čita. Iako deluje da je ovo zaista vreme  dehumanizacije kada je ljudska priroda, jedan božanski deo njen sasvim stavljen u drugi plan, to jest da je potisnut, poezija je ono što se čini da čuva najbolje od čoveka, najbolje od dakle njegove prirode, njegove sposobnosti, njegovih sklonosti, i njegovih mogućnosti da bude iznad stvari, iznad događaja i iznad trivijalnosti svakodnevnog života", smatra Marija Jeftimijević Mihajlović.

Autorka je poručila da treba oslušnuti samog sebe, čuti svoj unutrašnji glas, jer to poezija danas i jeste, pa iz toga krenuti u dijalog i komunikaciju sa svetom.

Pored dr Mirjane Bečejski, o zbirci "Hram tišine" su govorili i dr Jana Aleksić i književnik Dragan Lakićević.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()