Otvorena vrata za putovanje kroz vreme: UNA obišla rekonstruisanu Zindan kapiju na Kalemegdanu

Rekonstrukcija na Zindan kapiji i dvema kulama je urađena sa minimalnim intervencijama

Autor: Tijana Škodrić
30.05.2024. 20:43
  • Podeli:

Posle dvogodišnje rekonstrukcije, Zindan kapija je otvorena za građane. Jedan od najznačajnih simbola Beogradske tvrđave i bisera srednjovekovne baštine, sada služi i u kulturno- edukativne svrhe uz razne izložbe koje se nalaze u kulama. 

Možda baš završetak radova na Zindan-kapiji ubrza i rekonstrukciju Vidin kapije. 

Temeljna priprema za radove počela je još 2005. godine. Rekonstrukcija na Zindan kapiji i dvema kulama je urađena sa minimalnim intervencijama, i konačno su otvorena vrata za putovanje kroz vreme.

"Imamo dve kule bliznakinje, severnu i južnu. U južnoj kuli nalazi se Udruženje Beli orlovi.  To je viteško udruženje koje predstavlja srpsku tradiciju od Nemanjića do pada srpske države pod otomansku vlast. U severnoj kuli se nalazi Etno mreža koja se bavi očuvanjem straih zanata i rukotvorina i nematerijalnog dobra Srbije", pojašnjava za UNU Marija Antić, iz Udruženja Belih orlova.

Pokazala nam je i izložbu iz srednjeg veka, koja obuhvata period od 12. do 15.veka odnosno do vremena Despota Stefana.

"Na izložbi mozete videti odežde kraljeva i kraljica, oružje, rekonstrukcije oklopa. Imamo krundbeni oklop cara Dušana, jedan oklop iz kosovskog boja", pojašnjava Antić.

Što na najbolji način održava sećanje i značaj ovog mesta.

"Ova kapija je postala glavni ulaz posle otomanske opsade 1440. i prva je kapija koja je bila prilagođena u Gornjem gradu za smenu hladnog i barutnog oružja. Krajem 18. veka gubi odbrambenu vrednost postaje tamnica i od tada imamo sadašnje ime Zindan koje znači tamnica. U moderno vreme je najfotografisaniji objekat beogradske tvrđave i opevana je i u pesmi Momčila Bajagića Bajage", dodaje.

U kulama će se negovati nematerijalno kulturno dobro, uz brojne radionice i obuke, kako za najmlađe tako i za starije, koji će na taj način upoznati i jednog od najvećih vitezova - despota Stefana.

"Glavne karakteristike viteza nemaju veze sa spoljašnjošćnju. On mora da ima izuzetne moralne osobine jer je viteštvo nešto što se zaslužuje", dodaje Antić.

 Iz udruženja "Beli orlovi" trude se da upravo te karakteristike i povrate zato su svi dobrodošli na veliki istoimeni festival ovog vikenda. A najave su da će uskoro početi radovi i u donjem delu tvrđave.

"Vidin kapija se sprema za rekonstrukciju, urađen je projekat, čeka se da krenu samo radovi i onda ćemo otvoriti ceo Donji grad beogradske tvrđave koji je poprilično u zapećku u poslednje vreme", kaže Ivan Urošević iz JKP Beogradska tvrđava.

Odakle je Beograd počeo i ko je sve pokušavao da ga osvoji, sve tajne i lepote grada čuva ovaj muzej na otvorenom, zato, polako, ali sigurno počinje da sija kako i zaslužuje. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()