Pisma u stihu koja slave ljubav: Ovako su Đorđe i Valentina stvorili knjigu "Topli krajevi"

Valentina Bakti nam je od ranije poznata sa svojom zbirkom "Slomiti kosti", a sada sa Đorđem donosi nešto novo

Autor: Web UNA Srbija
02.07.2024. 14:28
  • Podeli:

U emisiji "Popodne" ugostili smo glumca Đorđa Živadinovića Grgura i Valentinu Bakti, ali nam povod nije bila gluma, već knjiga poezije i to njihova zajednička pod nazivom "Topli krajevi". 

Valentina poeziju živi, a ni Đorđu nije strana, iako ga prvenstveno vezujemo za glumačke vode. Kako je došlo do ove umetničke simbioze i hoće li nam topli krajevi grejati dušu tokom svih godišnjih doba, u emisiji "Popodne" razgovarali smo sa Valentinom i Đorđem. 

"Prošao sam Bulevarom i video sam da je knjiga u izlogu Booke i onda sam to snimio i poslao Valentini i stavio na story. Vrlo neobično. Meni je to prvi put. Moram da priznam da su ambivalentni osećaji po tom pitanju. U prvom trenutku ti bude lepo i osećam se uzbuđeno, a onda neki predumišljaj, šta se dešava to. Pogotovo što to nije bila inicijalna ideja da to postane knjiga. To se desilo spontano, posle skoro godinu i po dana dopisivanja. Mi smo u aprliju 2022. spontano krenuli sa ovom umetničkom akcijom. To su neobjavljena pisma...Mi smo se družeći i dopisivali, uglavnom na Instagramu i te su prepiske bile zabavne, i na neki način poetski prelomljene. Šalio sam se, kad je već Valentina pesnikinja, pisaću joj po stihovima poruke", objašnjava Živadinović Grgur i dodaje:

foto: UNA

"Zezali smo se i onda sam jednog dana rekao šta misliš da počnemo da pišemo jedno drugom, kako se osećamo, šta nam se dešava, dnevno-političko-emotivne novitete, u formi pesama, tj. pisama. Slali smo pisma, koja su prelomljena kao poezija. Tako smo počeli da se dopisujemo, i posle godinu i po dana, došli na ideju da to prebacimo u word, i kad vidimo tako posloženo, o čemu smo mi zapravo pisali jedno drugom", kaže on. 

Valentina Bakti nam je od ranije poznata sa svojom zbirkom "Slomiti kosti", a sada kada treba da uporedi tu zbirku sa ovom "Topli krajevi" kaže da je najveća razlika u tome što je ova sa Đorđem došla potpuno neplanirano. 

Foto: UNA

"Ovu knjigu nismo planirali, to je već dovoljna razlika. Nisam nikad ni pisala, jer mi je lepo da me neko inspiriše na taj način. Moja prethodna knjiga 'Slomiti kosti' je ljubavna poezija, koja nije nastala iz tako lepih razloga, jeste da na kraju ostane ljubav i to je jedino važno. Ali ovo je novo za mene. Nisam ja pisala tako direktno sa drugim, da me tako neko inspiriše. Kada mi je Grgur predložio da krenemo, ja sam bila jako skeptična 'sad ću ja da pišem poeziju ovako, nema šanse'. I onda nisam mogla da prestanem. Nema ga da mi odgovori, onda pošaljem novu pesmu, novo pismo. Bilo mi je prekrasno da pišem, da porastem kroz sve to. Neminovno je da sam ja drugačija, hvala Bogu rastemo,tako i treba. Ali meni je prijalo. Lep mi je osećaj kroz sve to, radost mi je bilo stvaranje", kaže Valentina Bakti.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()