Predstavljena monografija o slikama monahinje Marije o jasenovačkim mučenicima

Monografija sadrži slike monahinje Marije Antić iz manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu

10.04.2024. 17:20
  • Podeli:
monahinja monografija una-6616acf5d66de.webp Foto: UNA

Muzej žrtava genocida predstavio je danas dvojezičnu srpsko-englesku naučnu monografiju autorke Jelene Erdeljan "Monahinja Marija: Slike monahinje Marije - Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“.  

U obraćanju zvanicama u Narodnom muzeju Srbije, episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk je ocenio da je monografija "nova strana u našem odnosu prema novom Kosovu - Jasenovcu, mestu koje je postalo svetski simbol stradanja".

Podsetivši da je koncentracioni logor Jasenovac Nezavisne Države Hrvatske (NDH) "bio okrutniji i strašnij i od nacističkih logora", Ćulibrk je, između ostalog, ocenio da je "knjiga znak obnove i pobede našeg naroda". 

Monografija čije su objavljivanje omogućili Ministarstvo kulture i Fondacija Muzeja žrtava genocida, sadrži slike monahinje Marije Antić iz manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, Eparhije pakračko-slavonske.

Strahinja Aćimović Tanjug

Iz Muzeja žrtava genocida je navedeno da se u radovima monahinje Marije mešaju ikonopisačke tradicije sa naivom i elementima stripa i grafike Dalekog istoka.

Radovi su "inspirisani stvarnim i tragičnim događajima u Jasenovcu jesu ikonične predstave i savremeni svedok vremena i područja koje je i dalje mesto bola, stradanja, patnje i sećanja". 

U svom obraćanju, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Jelena Erdeljan je poručila da se "duboko klanjamo žrtvama Svetih novomučenika Jasenovačkih". Erdeljan je istakla da "slike monahinje Marije na uistinu dubok smiren, nežan i lep način preobražavaju prostor smrti u prostor vaskrsenja".

"Ovaj prostor jeste istinski pravi, novi Jerusalim i pred tom činjenicom, kao i pred praznim grobom Hristovim, zaustavljaju se sve reči. Ono što osećamo u srcima i nada u vaskrsenje su ono o čemu nam govore slike monahinje Marije", rekla je Erdeljan.
Monografiju je posvetila svom pradedi Novaku Radoviću, ratniku sa Cera, ubijenom na kućnom pragu u Vukovaru 10. aprila 1941. godine, na dan stvaranja Nezavisne Države Hrvatske.

Kustos Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević je ocenio da je monografija "potpuno novo svedočanstvo", i sprovodi nas "kroz potpuno novi svet, zasnovan na realnim događajima".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()