Ruski pisac Slipenčuk za UNU: Srbija dala veliki doprinos ruskoj kulturi

Ruski pisac na Sajmu knjiga predstavlja svoja dela, ali i njegov otac

Autor: Lena Sladojević
25.10.2023. 21:32
  • Podeli:

Ruski milijarder, naučnik, pisac i upravnik Katedre za upravljanje životnom sredinom prestižnog Moskovskog univerziteta Lomonosov Mihail Viktorovič Slipenčuk predstavio je na Sajmu knjiga dela o polarnim istraživanjima. Osim o pisanju i sajmu knjiga, imali smo priliku da ga pitamo i o rusko-srpskim investicijama i odnosima.

Mihail je autor četiri monografije i više od 50 naučnih publikacija o Arktiku, vodi kao izvoru života, ekonomije i politike. Na sajmu knjiga predstavio je dve knjige o svom učitelju.

"Ova knjiga je o najčuvenijem istraživaču Andreju Kapici koji je učestvovao u četiri sovjetske ekspedicije za proučavanje Antarktika, u toku kojih je napravio podvodni reljef. On je još šezdesetih godina prošlog veka pretpostavio i utvrdio da ispod leda postoji jezero pitke vode. Iz tog razloga se knjiga i zove 'Kolumbo XX veka'", kaže Mihail Viktorovič Slipenčuk za UNU.

U porodici Slipenčuk je još jedan pisac, odnosno pesnik Viktor Trifonović Slipenčpuk koji je Mihailov otac i koji je takođe na beogradskom sajmu predstavio svoja dela. On se osvrnuo i na rusko-srpske odnose.

"Veza između Rusije i Srbije se neće razrušiti jer smo sličnog karaktera. U to sam ubeđen. Ne verujem u naše političare i izaslanike. Verujem samo u iskrenu emociju koju ja imam prema vama, vi prema meni. Ne verujem u političare jer kada je teško onda smo braća, a kada nije onda su evropejci", kaže Viktor Slipenčpuk.

Foto: Privatna arhiva

Mihail je dugo prisutan u Srbiji još od 2007. godine kada je kupio turističku agenciju "Putnik". Zato smo ga i pitali kako sada sagledava trenutnu situaciju sa ove vremenske distance i da li je nastavio sa investicijama u Srbiji.

"To je tada bio veliki rizik. Stao sam sa investicijama u Srbiji i prestao da investiram u srpsku ekonomiju, ali nije složena samo situacija ovde, tako je i u Rusiji. Zatvorio sam poslovnice u 10 drugih zemalja sveta. U Rusiji ima mnogo Srba i ako se pogleda istorijski, vidi se da je Srbija veliki doprinos dala ruskoj kulturi i istoriji", ističe Viktorovič Slipenčuk za UNA TV.

Knjige "Andrej Kapica" i "Kolumbo XX veka", pesme o "Džingis Kanu", roman "Zvezdani spas" i jednog i drugog autora možete da pronađete na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga do 29. oktobra na ruskom štandu. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()