Sedam heroina Velikog rata: Knjiga za decu i pamćenje

Knjigu je objavio Aleksandar Miljević u okviru svog "Dobrodetelja" u ediciji "Dobro dete" i namenjena je deci uzrasta od osam do 18 godina

Autor: Lena Sladojević
17.12.2022. 20:47
  • Podeli:

Sedam heroina Velikog rata su Milunka Savić, kao najpoznatija žena borac s ovih prostora. Mara Petrović koja je imala 13 odlikovanja, Živana Terzić, Darinka Grujić Radović koja se bavila srpskom siročadi i na sve moguće načine pokušavala da im obezbedi egzistenciju, Sofija Jovanović, Vasilija Vukotić i Flora Sends, "Naša Engleskinja" koja je u ratu bila ne samo vojnik, nego i bolničarka, prevodilac humanitarac.

"Jedna od ovih junakinja Darinka Grujić Radović je na svetsku izložbu gde je svaki narod poneo ono što je najvrednije za tu zemlju, ona je povela srpsku decu, srpsku siročad o kojima je jedina vodila računa za vreme Velikog rata. I ona je odgovorila najvrednije i najlepše što Srbija ima su njena deca", kaže Milena Kovačević, profesor književnosti.

Knjigu je objavio Aleksandar Miljević u okviru svog "Dobrodetelja" u ediciji "Dobro dete" i namenjena je deci uzrasta od osam do 18 godina. Osim za heroine pitali smo i kakva su deca danas, ko su im uzori heroine ili starlete?

"Vi ako deci plasirate svakog dana da je od prostitucije određena starleta zaradila vilu, da je neka otputovala tamo da stvalja slike ovakve i onakve, što je njima interesantno, onda deca dobijaju takve sadržaje i ne možemo njih da krivimo što se njima to dopada. Treba da budemo iskreni kakvi bismo mi bili da smo u njihovim godinama i da smo izloženi svemu što su oni", ističe.

Naše heroine od skromnih čobanica, maturantkinja i dvorskih dama, borile su se protiv neprijatelja i preko noći preobražavale u bombaše, junake koje upadaju u neprijateljske rovove, obaveštajke i bolničarke. Mi danas imamo drugačije borbe.

"Živimo u izrazito dehumanizovanom svetu idemo ka robotici, divimo se veštačkoj inteligenciji i strašno se plašim tog sveta u kojem živimo", zaključuje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()