Srpski plivači i srpski mozaik na prvom Festivalu sportova na vodi na Kefaloniji

Radost, osmeh i ovacije na kraju nastupa - to je ono što su stanovnicima Kefalonije sinoć doneli Jelena, Ivan, Ana, Sofija, Iva i Milica, srpski umetnički plivači.

Autor: Slobodan Cagić
10.09.2023. 19:20
  • Podeli:

Srpsko umetničko leto sinoć je završeno na Kefaloniji. Posle gostovanja reditelja Slobodana Šijana i Srdana Golubovića na filmskom festivalu i samostalne izložbe akvarela Bojane Dimitrijević, održan je prvi festival sportova na vodi, uz revijalni nastup srpskog tima u umetničkom plivanju, ali i predstavljanje mozaika beogradske slikarke Biljane Velinović na ulazu u renovirani olimpijski bazen u Argostoliju.

Radost, osmeh i ovacije na kraju nastupa - to je ono što su stanovnicima Kefalonije sinoć doneli Jelena, Ivan, Ana, Sofija, Iva i Milica, srpski umetnički plivači. Oni su, zajedno sa dve koleginice iz grčkog nacionalnog tima, Vasiliki i Ismini, sinoć izveli petnaestominutni performans na obnovljenom gradskom bazenu u Argostoliju. Jelena i Ivan su se ovog leta vratili iz Japana sa osvojenim šestim mestom na Svetskom prvenstvu.

"Koliko sam ja shvatio, Kefalonija nema umetničko plivanje, tako da im je ovo spektakl, a ovo nije prvi put da smo nastupali ovakvu galu, ali ima potpuno neku drugu čar jer nije takmičarsko plivanje nego više za našu dušu i dušu publike, tako da je više sa rekvizitima i nije toliko neko nabijanje težine kao što je na takmičenju nego više spektakl za širu masu", ispričao je za UNU umetnički plivač Ivan Martinović.

Nastup srpskih plivača bio je samo deo prvog festivala sportova na vodi, kojim je otvoren renovirani gradski bazen u Argostoliju. Zamenik gradonačelnika kaže za Unu da se nada da će njihov grad sada moći da ugosti i veće sportske događaje, što će doprineti i turizmu, od kojeg celo ostrvo živi.

"Želimo da se zahvalimo srpskom timu, koji je prevalio dug put da bi stigao ovamo. Ono što su nam prikazali je bilo fantastično, stvarno fantastično. Doprinos Srbije ovom projektu je bio veoma značajan. Kao što znate, sada imamo i mozaik na ulazu u gradski bazen. On je veoma lep, a sada smo ovde imali i nastup srpskih umetničkih plivača", rekao je za UNU Dionisos Minetos, zamenik gradonačelnika Argostolija.

Kao i do sada, najzaslužniji za ono što su na Kefaloniji uradili srpski umetnici je počasni konzul Srbije na ovom grčkom ostrvu. Mozaik je usledio posle dva velika murala koje su u prethodne dve godine realizovali upravo srpski slikari.

"Ovo je bila treća uzastopna godina rada Grčko-srpske umetničke kolonije na Kefaloniji. I sledećeg leta ovde očekuju naše filmove i reditelje na filmskom festivalu, ali i nova dela srpskih likovnih umetnika", rekao je za UNU Viktor Ruhotas, počasni konzul Srbije na Kefaloniji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()