Lice pravde: Znači li održivo ribarstvo ustvari zabranu ribolova?

'Jadran više nije naše more već briselsko', tako su nam svoje priče započinjali hrvatski ribari.

15.11.2022. 13:15
  • Podeli:

Na otvorenom su moru gotovo 16 sati. U brodu koji im osigurava život, s čijim ulovom prehranjuju porodice. Kupe s morskog dna apsolutno sve: ribu, kozice, škampe… ali i smeće.

Stotine kilometara dalje, u Zagrebu, aktivisti pokušavaju da zabrane njihov posao.

Kočarice, taj tip brodova, tvrde, potpuno uništavaju morski ekosistem: utiču na globalno zagrevanje, zagađuju planetu i svakodnevno ubijaju stotine hiljada morskih životinja.

I zato Hrvatska daje podsticaje za uništenje brodova i prestanak bavljenja ribarstvom, dok s druge strane broj ribnjaka širom Hrvatske raste.

Je li to održivo ribarstvo? Oduzeti porodicama egzistenciju, zabraniti brodove koji se time bave i otvarati ribnjake čija se riba hrani brašnom od – pazite sad – ulovljene ribe?

Je li rešenje zabrana ili možda uvođenje zona ograničenja poput one u Jabučkoj kotlini, gde su škampi i oslići, nakon tri godine zabrane takve vrste ribolova – ponovo masovno zaplivali morem?

Kakva budućnost čeka ribare istražila je Monika Bončina.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()